Uusi tutkimus osoittaa aukkoja ilmastomalleissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi tutkimus osoittaa aukkoja ilmastomalleissa

Tutkimusryhmä uskoo ratkaisseensa tiedeyhteisöä askarruttaneen ongelman pilvien muodostumisen merkityksestä ilmastonmuutokselle.

Tutkimusryhmä uskoo ratkaisseensa tiedeyhteisöä askarruttaneen ongelman pilvien muodostumisen merkityksestä ilmastonmuutokselle ja arvelee havaintojensa perusteella maapallon keskilämpötilan nousevan esiteollisista ajoista vähintään neljällä celsiusasteella vuosisadan loppuun mennessä.

Tutkijoiden mukaan vähäistä lämpenemistä ennustavat ilmastomallit ovat virheellisiä siitä syystä, että niissä ei ole tunnistettu riittävän hyvin pilvipeitteiseen muutoksia aiheuttavia tekijöitä, kuten vesihöyryn nousun korkeusvaihtelujen merkitystä.

Tutkimus pyrkii osoittamaan, kuinka lämpimässä ilmastossa pilviä muodostuu entistä vähemmän, jolloin ilmakehään saapuvan lämmön ja auringonvalon määrä lisääntyy. Kun pilvien muodostumiseen liittyvät prosessit on otettu huomioon oikein ilmastomalleissa, ilmastoherkkyys on paljon suurempi, tutkijat sanovat.

"Aiemmat arviot siitä, miten paljon hiilidioksidipitoisuuden kaksinkertaistuminen lämmittää ilmakehää, vaihtelivat 1,5 ja viiden celsiusasteen välillä. Tutkimuksemme sulkee pois matalammat arviot, joka tarkoittaa sitä, että lämpötilat nousevat kolmesta viiteen celsiusasteeseen hiilidioksidipitoisuuden kaksinkertaistuessa", tutkimusryhmää vetänyt New Walesin yliopiston professori Steven Sherwood toteaa.

Tutkijat korostavat, että näin suurilla muutoksilla maailmanlaajuisissa keskilämpötiloissa tulee olemaan perustavanlaatuisia vaikutuksia maailmaan ja useiden valtioiden talouksiin, mikäli päästöjä ei aleta välittömästi vähentämään. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Nature-tiedelehdessä tammikuun alussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia