Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Uusi tietokanta auttaa Afrikan ja Lähi-idän viljelijöitä vedensäästössä

Google Earth -palveluun pohjaava avoin tietokanta näyttää, minkä verran satoa saadaan yhdellä vesikuutiolla.
(Kuva: UN Photo / Martine Perret / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) on kehittänyt uuden työkalun, jonka avulla voidaan tehostaa maatalouden vedenkäyttöä vesipulasta kärsivissä maissa.

Tällä viikolla julkaistu avoin WaPOR-niminen tietokanta hyödyntää satelliittidataa sekä kolmiulotteista Google Earth -karttapalvelua. Käytännössä se tarkkailee kokonaishaihduntaa, veden haihtumista ilmakehään. Tietojen avulla tuotetaan karttoja, jotka näyttävät, miten paljon tietyllä alueella tuotetaan satoa yhdellä kuutiometrillä vettä.

Kartta voi näyttää tilanteen 30–250 metrin tarkkuudella, ja se päivittyy 1–10 päivän välein, FAO kertoo tiedotteessaan.

Ajatuksena on, että tietokannan ja sen tuottaman analyysin avulla voidaan selvittää, miten vettä voitaisiin käyttää kaikkein tehokkaimmin niin, että mahdollisimman pienellä vesimäärällä tuotettaisiin mahdollisimman paljon satoa. Tällä hetkellä maatalous käyttää 70 prosenttia maailman vesivaroista, ja ilmastonmuutos uhkaa vähentää vesivaroja. Arvioiden mukaan jokaista yhden asteen lämpenemistä kohti 7 prosenttia maailman väestöstä tulee kokemaan ainakin 20 prosentin vähenemisen uusiutuvissa vesivaroissa.

"Vedenkäyttö kasvaa samaan aikaan, kun ilmastonmuutos – kuivuuden ja äärimmäisten sääilmiöiden kera – muuttaa ja vähentää veden saatavuutta maataloudessa. Se tarkoittaa, että jokaisella pisaralla on väliä", sanoo FAO:n apulaisjohtaja Maria Helena Semedo järjestön tiedotteessa.

Alankomaiden rahoittama tietokanta kattaa Afrikan ja Lähi-idän. Tällä hetkellä verkossa on mannertason tietokanta, mutta kesäkuussa tarkoituksena on julkaista tiedot 18 maasta, mukana muun muassa Egypti, Ghana, Marokko, Syyria ja Tunisia.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousvesi ja viemäröintiinformaatioteknologiatiede

Lue myös

Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.
Kaksi kasvosuojaimin varustautunutta miestä seisoo kanaparven vieressä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut

Koronavirus heikentää ruokaturvaa, koska monella rajoitusten takia työnsä menettäneellä ei ole enää varaa ostaa syötävää. Virus luo kuitenkin myös epäsuorempia uhkia. Joissakin Afrikan maissa satoa on pilaantunut ja siipikarjaa kuollut, kun maat ovat asettaneet tiukkoja liikkumisrajoituksia.
Kaksi ihmistä vedessä riisipellolla.

”Viljelyä ei oikein voi hoitaa etätyönä” – Kovaotteinen koronasulku vaikeuttaa pienviljelijöiden ruuantuotantoa Filippiineillä

Filippiinien maataloutta hallitsevat siirtomaa-ajan perintönä vientiin suuntautuneet suurtilat, joita viljelevät maattomat vuokraviljelijät. Koronarajoitukset estävät sekä viljelyn että ruuan kuljettamisen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.