Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Uusi tietokanta auttaa Afrikan ja Lähi-idän viljelijöitä vedensäästössä

Google Earth -palveluun pohjaava avoin tietokanta näyttää, minkä verran satoa saadaan yhdellä vesikuutiolla.
(Kuva: UN Photo / Martine Perret / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) on kehittänyt uuden työkalun, jonka avulla voidaan tehostaa maatalouden vedenkäyttöä vesipulasta kärsivissä maissa.

Tällä viikolla julkaistu avoin WaPOR-niminen tietokanta hyödyntää satelliittidataa sekä kolmiulotteista Google Earth -karttapalvelua. Käytännössä se tarkkailee kokonaishaihduntaa, veden haihtumista ilmakehään. Tietojen avulla tuotetaan karttoja, jotka näyttävät, miten paljon tietyllä alueella tuotetaan satoa yhdellä kuutiometrillä vettä.

Kartta voi näyttää tilanteen 30–250 metrin tarkkuudella, ja se päivittyy 1–10 päivän välein, FAO kertoo tiedotteessaan.

Ajatuksena on, että tietokannan ja sen tuottaman analyysin avulla voidaan selvittää, miten vettä voitaisiin käyttää kaikkein tehokkaimmin niin, että mahdollisimman pienellä vesimäärällä tuotettaisiin mahdollisimman paljon satoa. Tällä hetkellä maatalous käyttää 70 prosenttia maailman vesivaroista, ja ilmastonmuutos uhkaa vähentää vesivaroja. Arvioiden mukaan jokaista yhden asteen lämpenemistä kohti 7 prosenttia maailman väestöstä tulee kokemaan ainakin 20 prosentin vähenemisen uusiutuvissa vesivaroissa.

"Vedenkäyttö kasvaa samaan aikaan, kun ilmastonmuutos – kuivuuden ja äärimmäisten sääilmiöiden kera – muuttaa ja vähentää veden saatavuutta maataloudessa. Se tarkoittaa, että jokaisella pisaralla on väliä", sanoo FAO:n apulaisjohtaja Maria Helena Semedo järjestön tiedotteessa.

Alankomaiden rahoittama tietokanta kattaa Afrikan ja Lähi-idän. Tällä hetkellä verkossa on mannertason tietokanta, mutta kesäkuussa tarkoituksena on julkaista tiedot 18 maasta, mukana muun muassa Egypti, Ghana, Marokko, Syyria ja Tunisia.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousvesi ja viemäröintiinformaatioteknologiatiede

Lue myös

aiset tekevät ruokaa ulkona kivillä

Naiset elvyttävät inkojen vanhaa talkooperinnettä Perun Andeilla

Ilmastonmuutoksen eteneminen on tehnyt Andien karuista olosuhteista entistäkin karumpia. Paropucjion kylässä naiset rakentavat nyt yhdessä aurinkoenergialla toimivia kasvihuoneita, joissa voidaan tuottaa ruokaa ekologisesti.
Viljapelto

Maatalouden keskittyminen vie tuotannon ja kulutuksen yhä kauemmas toisistaan Brasiliassa – ”järjestelmä on kestämätön”

Maailman suurimpiin maataloustuottajiin kuuluvassa Brasiliassa maatalouden ja luonnon välinen yhteys on katkennut. Seurauksena on vaurauden keskittymistä, sosiaalista eriarvoisuutta ja ympäristöongelmia, sanovat asiantuntijat.
Nainen tarkastelee aurinkokeitintä

Aurinko voisi kastella Zimbabwen tupakkapellot

Zimbabwessa vasta kolme prosenttia talouksista hyödyntää aurinkosähköä. Nyt maassa värvätään aurinkoenergian puolestapuhujiksi muun muassa perinteisiä päälliköitä sekä koulujen ja uskonnollisten yhteisöjen johtajia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.