Uusi presidentti astui virkaansa Jemenissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi presidentti astui virkaansa Jemenissä

Monelle jemeniläiselle riittää, että Abdrabbuh Mansour Hadi korvaa 33 vuotta hallinneen ex-presidentin.

Lauantaina virkavalansa vannoneen Jemenin uuden presidentin Abdrabbuh Mansour Hadin mukaan maan on nyt käytävä ongelmiensa kimppuun, kuten puututtava syvenevään talouskriisiin sekä autettava kotiin maan kriisiä paenneet pakolaiset.

"Jos haasteisiin ei puututa käytännössä, kaaos hallitsee", Hadi sanoi brittilehti Guardianin mukaan.

Aiemmin varapresidenttinä toiminut Hadi astui virallisesti virkaansa 27. helmikuuta. Hän korvaa 33 vuotta Jemeniä hallinneen Ali Abdullah Salehin, joka hallitsi Jemeniä rautaisin ottein ja nimitti sukulaisensa tärkeisiin virkoihin. Monet heistä ovat edelleen vallassa.

Salehin sivuunastumista edelsivät kuukausien protestit. Satoja kuoli ja tuhansia loukkaantui, kun hallituksen joukot yrittivät tukahduttaa mielenilmaukset. Viime marraskuussa Saleh suostui lopulta astumaan sivuun saadessaan vastineeksi syytesuojan.

Vaikka Hadi oli vaalien ainoa ehdokas, äänestysprosentti oli yli 60. Esimerkiksi BBC:n mukaan monelle jemeniläisille jo uusi presidentti – joka ei ole sukua entiselle presidentille – onkin iso asia.

Vaaleista huolimatta Jemenillä on edelleen suuria ongelmia selvitettävänään. Maa on arabimaista köyhin, ja se kärsii edelleen konfliktista. Maassa oli levottomuuksia myös vaalien aikaan, ja esimerkiksi lauantaina 26 ihmistä kuoli autopommi-iskussa maan eteläosassa.

Jemenin pohjoisosassa taistelevat islamilaiset huthikapinalliset, etelässä taas toimii liike, joka vaatii maan hajottamista. Myös al-Qaidan alaosasto Arabian niemimaan al-Qaida toimii maassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia