Uskonto ja huumori kukkivat nyt kapinaa Burmassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uskonto ja huumori kukkivat nyt kapinaa Burmassa

Burman sotilasjuntta ei onnistunut viime syksynä nujertamaan kansalaisten vastarintaa kokonaan. Nyt kapinamieltä ilmaistaan verhotusti buddhalaisten tilaisuuksissa ja huumorissa.

Burma juhli tammikuun neljäntenä päivänä Britannian vallasta itsenäistymisensä 60-vuotispäivää tiukkojen turvatoimien vallitessa.

Maan vanhan pääkaupungin Rangoonin pääkatu suljettiin aamulla muutamaksi tunniksi, ja viime syksyn mielenosoituspaikoilla kuhisi siviilipukuisia poliiseja.

"Kyselen jatkuvasti itseltäni, saiko maamme todella itsenäisyyden. Haluaisin oikeasti tuntea oloni vapaaksi", eräs 40-vuotias yliopiston opettaja pohti isänmaansa merkkipäivänä.

Öljyn hinnankorotus laukaisi kapinan

Burmalaisten vapaudenkaipuu purskahti esiin viime vuoden syyskuussa, kun kansa lähti buddhalaismunkkien johtamana kaduille. Sysäyksen liikehdinnälle antoi öljyn hintaan tullut 500 prosentin korotus.

Juntta murskasi kapinan, ja YK raportoi vähintään 31 ihmisen kuolleen. Opposition mukaan uhreja oli liki 200. Satoja pidätettiin ja kidutettiin.

Nyt vastarinnan kipinä elää buddhalaista oppia dhammaa käsittelevissä kokouksissa ja rukoustilaisuuksissa, joista on tullut hyvin suosittuja. Arvostetut munkit puhuvat niissä moraalista ja Buddhan elämästä.

Sana kiertää cd-levyillä

Joulukuun puolivälissä Inseinin lähiön jalkapallokentällä järjestetty tilaisuus kokosi 20 000 henkeä. Moni muu dhamma-kokous on sen jälkeen vetänyt tuhansia osanottajia.

Parhaat puheet on myös tallennettu cd-levyille, joten sana kulkee niillekin, joka eivät osallistu tilaisuuksiin. Uusin Rangoonissa leviävä cd sisältää 19 dhamma-puhetta.

"Minulla on riittänyt kiirettä levyjen kopioinnissa ja lähettämisessä muihin kaupunkeihin", nimettömänä pysyttelevä rangoonilainen munkki kertoo.

Ihmiskunnalla "enää kolme vihollista"

Burmassa liikkuu myös video-cd-levyjä, joissa kriittinen viesti verhotaan huumoriin.

Monsuunikauden päätyttyä marraskuussa maassa on tapana järjestää juhlia. Humorististen esitysten parhaita paloja on nyt tarttunut myös videolle.

Eräs koomikko muistuttaa ihmiskunnan viidestä vihollisesta, jotka ovat vesi, tuli, kuningas, varas ja toisille pahaa tahtova henkilö.

"Nyt meillä on enää kolme vihollista jäljellä, koska kuningas, varas ja pahaa tahtova henkilö ovat yksi ja sama", hän sutkauttaa.

Juntta on jo valppaana

Juntan vastaisku on jo alkanut. Tammikuun kolmannelle päivälle aiotulta useiden koomikoiden esitykseltä evättiin lupa viime tingassa, vaikka liput olivat jo myynnissä.

Jotkut juntan vastustajat kuitenkin uskovat, ettei kansan kasvavaa vihaa pystytä tukahduttamaan. He ennustavat sen purkautuvan ulos tänä vuonna joko samaan tapaan kuin syyskuun mielenosoituksissa tai jollakin toisella tavoin.

Sotilashallitus tuntuu uumoilevan samaa, sillä rangoonilaisen munkin mukaan armeijan kuorma-auto on ollut asemissa hänen luostarinsa lähellä vuodenvaihteesta lähtien, ja alueella partioi sotilaita koko ajan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia