Unohdettu sota ja pakolaisongelma jatkuvat Kongossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unohdettu sota ja pakolaisongelma jatkuvat Kongossa

Kongon demokraattisessa tasavallassa konflikti jatkuu Malin ja Syyrian kriisien varjossa, kirjoittaa Bastian Schnabel.

(IPS) -- Malin ja Syyrian kriisit ovat jättäneet varjoonsa Kongon demokraattisessa tasavallassa jatkuvan väkivallan. Yli kaksi miljoonaa kongolaista on paennut kodistaan vajaan vuoden aikana, ja virta Ugandaan kiihtyy.

Kun aamu valkenee Nyakabanden kylässä Lounais-Ugandassa, pakolaisten vastaanottoteltan edessä on jo pitkä jono matkan uuvuttamia kongolaisia vähine tavaroineen. Useimmat ovat kävelleet päiväkausia paettuaan sissiryhmien väkivaltaa Pohjois-Kivun alueelta.

"Itäisen Kongon konfliktit eivät lopu ikinä. Etsimme parempaa tulevaisuutta täältä Ugandasta", sanoo Ndagigimana Ndayambaje, joka on juuri ylittänyt rajan vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.

Pohjois-Kivun selkkausten pääosapuolia ovat Ruandan vapautuksen demokraattiset joukot (FDLR), Maaliskuun 23. päivän liike (M23) ja Mai-Mai.

Raiskattuja ja sairaita

Moni nainen on joutunut raiskatuksi, lapset ovat sairaita ja aliravittuja, rajalla toimivan Medical Teams International -järjestön lääkäri Bruce Murray kertoo.

Pohjois-Kivun taisteluita on paennut viime vuoden huhtikuun jälkeen 2,2 miljoonaa ihmistä. Heistä 700 000 on siirtynyt rajan yli Ugandaan tai Ruandaan, YK:n pakolaisvirasto UNHCR laskee.

Järjestö pyysi maaliskuun alussa lisää rahoitusta, kun Ugandaan pelmahti yhtenä yönä 4 000 kongolaista. He pakenivat M23:n jäsenten keskinäisiä yhteenottoja. Joulu-helmikuussa pakolaisia tuli tasaisesti 50–100 päivässä.

UNHCR ja Ugandan Punainen Risti rekisteröivät tulijat rajalla. He saavat pakolaisaseman, joka oikeuttaa työntekoon ja maksuttomaan terveydenhuoltoon.

Raja auki päivisin

Patrick-nimellä esittäytyvä ugandalainen rajavartija sanoo, että päiväsaikaan ihmiset voivat liikkua vapaasti rajan yli. Hänen mukaansa tarkastuksia ei tehdä edes aseiden tai salakuljetustavaran varalta.

Myös M23:n sissit piipahtavat ajoittain – ilman aseita ja siviilivaatteissa – Ugandan puolella ostoksilla, Patrick kertoo.

Viime kesänä tehty YK-raportti jätti avoimeksi kysymyksen siitä, missä määrin Ugandan valtio on mukana rajan yli ulottuvassa toiminnassa.

"M23:n sissit tulivat joka päivä vaatimaan ruokaa ja rahaa ja uhkasivat tappaa meidät, elleivät saa niitä. Täällä Ugandassa voin saada jopa oman peltotilkun viljeltäväksi", Kongosta paennut David Byirangiro iloitsee.

Ruoka-apu puolitettu

Pakolaisia muonittava YK:n ruokaohjelma WEP potee rahapulaa. "Maailman huomio keskittyy nyt Maliin, Syyriaan ja muualle. Yritämme viestiä, että poliittiset levottomuudet jatkuvat myös Kongon demokraattisessa tasavallassa", WFP:n tiedottaja Lydia Wamala kertoo.

WFP on jo joutunut puolittamaan ruoka-apunsa Ugandassa ja pelkää tilanteen heikkenevän, jos pakolaisvirtojen kasvu jatkuu.

Nopeaa ratkaisua ei ole näköpiirissä, vaikka YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ja 11 Afrikan maan johtajat sopivat helmikuun lopulla itäisen Kongon rauhoittamisesta. Tärkeimpiä sissiryhmiä ei edes kutsuttu neuvotteluihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia