UNESCOn uusi palkinto järjestöjen kritiikin kohteena | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UNESCOn uusi palkinto järjestöjen kritiikin kohteena

Päiväntasaajan Guinean presidentin tarjoamat varat palkintoon on yhdistetty vakaviin epäilyksiin korruptiosta ja rahanpesusta.

Järjestöt ovat pettyneitä YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCOn päätökseen julkistaa Päiväntasaajan Guinean mukaan nimetty palkinto. Palkinnon sponsori, maan presidentti Teodore Obiang ja hänen perheensä ovat useiden kansainvälisten korruptio- ja rahanpesututkimusten kohteena. 

Järjestöjen mukaan Obiangin pojan Teodorínin elämäntyyli ja palkinnon tavoite "parantaa ihmisten elämänlaatua" ovat jyrkässä ristiriidassa öljyrikkaan Päiväntasaajan Guinean tilanteen kanssa. Maan asukkaille köyhyys ja ihmisoikeusloukkaukset ovat arkipäivää.

"UNESCOn toiminta on paitsi häpeällistä, myös täysin vastuutonta ottaen huomioon palkintoon liittyvän pitkän litanian oikeudellisia ja eettisiä ongelmia," toteaa myös Tutu Alicante, ihmisoikeusjärjestö EG Justicen johtaja. 

UNESCOn hallitus hyväksyi uuden palkinnon nimeltä "UNESCO-Equatorial Guinea International Prize for Research in the Life Sciences" äänin 33–18.

UNESCOn lakiosaston mukaan järjestön omat säännöt estävät palkinnon jaon, sillä rahoituksessa on epäselvyyttä. Ranska, Espanja ja Yhdysvallat tutkivat parhaillaan Obiangin perheeseen liittyvää korruptiota.

Se on herättänyt pelon myös siitä, mistä palkinnon rahoitus tulee. Ranskan Transparency International sekä talousrikoksia tutkiva SHERPA pyysivätkin keväällä, että ranskalaistuomarit alkaisivat tutkia myös sitä, mistä palkintoon tarkoitetut kolme miljoonaa dollaria ovat tulleet.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia