Uutiset

Ugandalaiset antaisivat Idi Aminin palata

Monet Ugandalaiset päästäisivät entisen hirmuhallitsijansa Idi Aminin takaisin kotimaahansa maanpaosta. Maan hallitus ei siihen suostu, ellei Amin vastaa tekemistään ihmisoikeusrikoksista. Aminin kahdeksan hallintovuoden aikana yli 300 000 ugandalaista katosi tai murhattiin.

Vakavasti sairaan Aminin vaimo on toivonut, että hänen miehensä voisi "palata kotiin kuolemaan". Ugandan hallitus on torjunut pyynnön sanoen, että Amin saa tulla maahan vain, jos vastaa tekemistään ihmisoikeusrikoksista.

Presidentti Musevenin vuonna 1986 julistama yleinen armahdus koskee vain hänen omaa hallitustaan vastaan taistelleita kapinallisia.

"Perustuslakimme mukaan kaikilla ugandalaisilla on oikeus lähteä maasta ja palata takaisin. Takaamme Aminille puolueettoman oikeudenkäynnin, mikäli hän palaa täydessä ymmärryksessä," vahvistaa Aliro Omara Ugandan ihmisoikeuskomissiosta.

Kun uutinen Aminin tilasta tuli julki, paikallisiin päivälehtiin alkoi tulvia kirjeitä, joissa entiselle diktaattorille vaadittiin hallituksen lupaa palata.

"Aminin pitäisi antaa tulla takaisin. Kaikki johtajat tekevät julmuuksia, mutta se ei tarkoita, että häneltä pitäisi kieltää oikeus kotimaahansa", sanoo kampalalainen kauppias Kassim Semakula.

"Menneet pitäisi unohtaa. Hän maksaa jo synneistään", lisää sähkömies William Eritu. Idi Amin hallitsi Ugandaa vuodesta 1971 vuoteen 1979. Kahdeksan hallintovuoden aikana yli 300 000 ugandalaista katosi tai murhattiin.

Aminin paluun sallimista perustellaan myös sillä, että Idi Amin itse antoi maanpaossa eläneen, autonomisen Bugandan kuninkaan Sir Fredrick Muteesa II:n tulla haudatuksi Ugandaan. Verisen valtataistelun jälkeen entinen presidentti Apollo Milton Obote ajoi Muteesa II:n maanpakoon Englantiin vuonna 1967.

Obote, joka puolestaan on maanpaossa Sambiassa, kehotti lehdistötiedotteessaan ugandalaisia olemaan armeliaita Aminia kohtaan. "Jos hänen tilansa heikkenee, Ugandan kansan tulisi olla jalomielinen ja haudata hänet asianmukaisin menoin kotimaahansa huolimatta siitä, että hän oli diktaattori."

(Inter Press Service)

ihmisoikeudet Uganda

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset