Uganda paikkaa lääkäripulaa vapaaehtoisilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uganda paikkaa lääkäripulaa vapaaehtoisilla

Kolmannes Ugandassa valmistuvista lääkäreistä lähtee ulkomaille töihin. Huutavaa pulaa ammattilaisista yritetään nyt helpottaa vapaaehtoisvoimin.

Onnekkaimpien ugandalaisten perusterveydenhuolto on nyt pikakoulutettujen vapaaehtoisten käsissä. Se on parannus tilanteeseen, jossa ammattiväestä on huutava pula.

Ugandassa on lääkäreitä vähemmän kuin yksi 24 000:ta asukasta kohti, eikä sairaanhoitajien tilanne ole sen parempi. Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa kehitysmaille vähintään yhtä lääkäriä 10 000 asukkaalle.

Mpigin alueella 40 kilometrin päässä pääkaupungista Kampalasta tilannetta on paikattu kouluttamalla 3 000 vapaaehtoista palkatonta auttajaa.

He pyöräilevät kylissä ovelta ovelle jakaen ensiapuna lääkkeitä malariaan ja muihin yksinkertaisiin vaivoihin. Tarjolla on myös rutiinirokotuksia sekä aidsvalistusta ja -testejä. Vakavasti sairaat potilaat ohjataan terveyskeskukseen.

Noin 1,4 miljoonan asukkaan Mpigissä toimii 62 kehnosti miehitettyä terveyskeskusta, alueen terveyspalveluja johtava tohtori Ruth Nasanga kertoo.

Hänen mukaansa valtio pyrkii kouluttamaan lisää lääkäreitä ja hoitajia, mutta aivovuoto ulkomaille on viime vuosina vain heikentänyt tilannetta.

Malaria vähentynyt


Ugandassa valmistuu vuosittain 200 lääkäriä, joista kolmannes suuntaa ulkomaille, terveysministeriö kertoo. Vaikeinta on löytää henkilökuntaa maaseudun huonosti varustetuille terveysasemille.

Mpigin alue on saanut hyviä tuloksia vapaaehtoisen lääkintäväen käytöstä. Heidän työtään Gomben kylässä valvova sairaanhoitaja Reste Nanziri sanoo, että paikalliseen sairaalaan tulee nyt aiempaa vähemmän malariasta tai anemiasta kärsiviä pikkulapsia.

Myös rokotustilanne on kohentunut, ja odottavat äidit hakeutuvat entistä hanakammin neuvolaan.

Hanke alkoi Mpigin alueella 2004, kun sen tueksi saatiin noin 30 000 euron avustus kansainväliseltä aidsia, malariaa ja tuberkuloosia vastaan toimivalta rahastolta.

Ensin kurssitettiin 51 kouluttajaa, jotka ovat sittemmin valmentaneet reilut 3 000 vapaaehtoista. Hiukan yli puolet on naisia, ja suunnilleen sama osuus mukaan valituista harjoitti aiemmin epävirallista lääkemyyntiä.

Rahapula uhkaa


Jokainen vapaaehtoinen toimii yhteydessä tiettyyn terveyskeskukseen. Heidät tunnistaa t-paidasta ja rintamerkistä. Kaikille annettiin myös polkupyörä, kännykkä ja asiakaskortisto, johon merkitään kotikäynneillä esille tulevat asiat.

Ugandan terveysministeri James Kakooza sanoo, että idea vapaaehtoisista terveystyöntekijöistä aiotaan levittää koko 32 miljoonan asukkaan maahan.

Ugandan potilasjärjestö muistuttaa, ettei hanke synny tyhjästä, vaan siihen on osoitettava riittävät määrärahat.

Rahasta on kuitenkin pulaa myös Mpingissä. Vapaaehtoisiin kuuluva Robert Kito pelkää, että terveyskeskukset ruuhkautuvat pian uudelleen, koska lääkepakkauksiin on saatu huonosti täydennystä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia