Uutiset

Uganda paikkaa lääkäripulaa vapaaehtoisilla

Kolmannes Ugandassa valmistuvista lääkäreistä lähtee ulkomaille töihin. Huutavaa pulaa ammattilaisista yritetään nyt helpottaa vapaaehtoisvoimin.

Onnekkaimpien ugandalaisten perusterveydenhuolto on nyt pikakoulutettujen vapaaehtoisten käsissä. Se on parannus tilanteeseen, jossa ammattiväestä on huutava pula.

Ugandassa on lääkäreitä vähemmän kuin yksi 24 000:ta asukasta kohti, eikä sairaanhoitajien tilanne ole sen parempi. Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa kehitysmaille vähintään yhtä lääkäriä 10 000 asukkaalle.

Mpigin alueella 40 kilometrin päässä pääkaupungista Kampalasta tilannetta on paikattu kouluttamalla 3 000 vapaaehtoista palkatonta auttajaa.

He pyöräilevät kylissä ovelta ovelle jakaen ensiapuna lääkkeitä malariaan ja muihin yksinkertaisiin vaivoihin. Tarjolla on myös rutiinirokotuksia sekä aidsvalistusta ja -testejä. Vakavasti sairaat potilaat ohjataan terveyskeskukseen.

Noin 1,4 miljoonan asukkaan Mpigissä toimii 62 kehnosti miehitettyä terveyskeskusta, alueen terveyspalveluja johtava tohtori Ruth Nasanga kertoo.

Hänen mukaansa valtio pyrkii kouluttamaan lisää lääkäreitä ja hoitajia, mutta aivovuoto ulkomaille on viime vuosina vain heikentänyt tilannetta.

Malaria vähentynyt


Ugandassa valmistuu vuosittain 200 lääkäriä, joista kolmannes suuntaa ulkomaille, terveysministeriö kertoo. Vaikeinta on löytää henkilökuntaa maaseudun huonosti varustetuille terveysasemille.

Mpigin alue on saanut hyviä tuloksia vapaaehtoisen lääkintäväen käytöstä. Heidän työtään Gomben kylässä valvova sairaanhoitaja Reste Nanziri sanoo, että paikalliseen sairaalaan tulee nyt aiempaa vähemmän malariasta tai anemiasta kärsiviä pikkulapsia.

Myös rokotustilanne on kohentunut, ja odottavat äidit hakeutuvat entistä hanakammin neuvolaan.

Hanke alkoi Mpigin alueella 2004, kun sen tueksi saatiin noin 30 000 euron avustus kansainväliseltä aidsia, malariaa ja tuberkuloosia vastaan toimivalta rahastolta.

Ensin kurssitettiin 51 kouluttajaa, jotka ovat sittemmin valmentaneet reilut 3 000 vapaaehtoista. Hiukan yli puolet on naisia, ja suunnilleen sama osuus mukaan valituista harjoitti aiemmin epävirallista lääkemyyntiä.

Rahapula uhkaa


Jokainen vapaaehtoinen toimii yhteydessä tiettyyn terveyskeskukseen. Heidät tunnistaa t-paidasta ja rintamerkistä. Kaikille annettiin myös polkupyörä, kännykkä ja asiakaskortisto, johon merkitään kotikäynneillä esille tulevat asiat.

Ugandan terveysministeri James Kakooza sanoo, että idea vapaaehtoisista terveystyöntekijöistä aiotaan levittää koko 32 miljoonan asukkaan maahan.

Ugandan potilasjärjestö muistuttaa, ettei hanke synny tyhjästä, vaan siihen on osoitettava riittävät määrärahat.

Rahasta on kuitenkin pulaa myös Mpingissä. Vapaaehtoisiin kuuluva Robert Kito pelkää, että terveyskeskukset ruuhkautuvat pian uudelleen, koska lääkepakkauksiin on saatu huonosti täydennystä.

vapaaehtoisuusterveyssairaus/lääkintä Uganda

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset