Tyttökoulut Talebanin tähtäimessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tyttökoulut Talebanin tähtäimessä

Taleban-liike on iskenyt kuluneen vuoden aikana yli sata kertaa tyttökouluja vastaan Pakistanissa. Iskut on toistaiseksi tehty yöllä, joten kuolonuhreilta on vältytty.

Taleban-liike on iskenyt kuluneen vuoden aikana yli sata kertaa tyttökouluja vastaan Afganistanissa. Iskut on toistaiseksi tehty yöllä, joten kuolonuhreilta on vältytty.

"Koulusta pois jääminen harmittaa minua, mutta vanhemmat haluavat, että pysyn kotona", kahdeksatta luokkaa käynyt Sumaira-niminen tyttö Pakistanin Luoteisesta rajamaakunnasta kertoo.

Sumairan kouluun tehtiin pommi-isku 20. maaliskuuta, minkä jälkeen hän on sadan muun tytön tavoin pysynyt poissa tunneilta.

Koulun naisrehtori Gul Bahar vahvistaa, että 1 100 oppilaasta sata on jäänyt pois. Hänen mukaansa paikallinen Taleban-järjestö uhkasi helmikuussa iskeä kouluun, jos tytöt eivät verhoudu peittävään burkaan.

Hyökkäyksiä on vuoden aikana kohdistunut ainakin 118 tyttökouluun rajamaakunnassa ja läheisellä liittovaltion hallinnoimalla heimoalueella. Iskut on toistaiseksi tehty yöllä, joten kuolonuhreilta on vältytty.

Mohmandin heimoalueella Taleban kielsi aiemmin tyttöjen opettamisen, mutta salli sen taas kesäkuussa ehdolla, että sekä opettajat että oppilaat ovat hunnutettuja.

Taleban toimii kuin Afganistanissa

Opetusviraston edustaja Musarratullah Khan arvioi vahinkoja tulleen jo 230 miljoonan rupian (liki 4 miljoonan euron) edestä. Hänen mukaansa Taleban toimii nyt Pakistanissa samaan tapaan kuin Afganistanissa.

Khan pelkää, että iskut supistavat entisestään tyttöjen koulunkäyntiä, joka on muutenkin vähäistä perinteisen miesvaltaisella rajaseudulla.

Darra Adamkhelissa jouduttiin vastikään sulkemaan tyttökoulu, joka vaurioitui pahasti toukokuun lopun hyökkäyksessä.

Khanin mukaan rajamaakunta ja heimoalueet tarvitsevat 22 000 uutta koulua, jotta nyt opintieltä syrjään jääneet 2,8 miljoonaa lasta saataisiin mukaan. Määrärahakin on varattu, mutta pommitukset pelottavat osan oppilaista pois, Khan pelkää.

Iskujen tekijät karussa

Rajamaakunnan Kohatissa tehtiin keväällä kuusi iskua tyttökouluihin. Ensin Taleban oli lähettänyt kouluille kirjeitä, joissa vaadittiin erottamaan tytöt neljännen luokan jälkeen. Muuten järjestö uhkasi tuhota koulun tai surmata rehtorin.

"Jos hallitus ei ryhdy toimiin terrori-iskuihin osallistuvia vastaan, kaikki ylemmät tyttöjen oppilaitokset on pakko sulkea", sanoo Raes Khan, jolla on kaksi kouluikäistä tytärtä.

Khanin Nabeela-tytär ei halua opiskella henkensä kaupalla. "Jos kuolen koulun räjähdyksessä, se on kauhea isku vanhemmilleni. Olen päättänyt lukea yksityisohjauksessa", tyttö kertoo.

"Kahden kuukauden aikana viranomaiset ovat pidättäneet 15 ihmistä liittyen kahden tyttökoulun räjäytyksiin, mutta todelliset tekijät ovat yhä tunnistamatta", Darra Adamkhelin kouluviraston työntekijä Dil Afroza sanoo.

"Opiskelijat ovat pelästyksissään alkaneet käyttää burkaa, mihin he eivät ole tottuneet. Rehtori on antanut siitä suulliset ohjeet", kertoo Jamila Bibi, joka käy 7. luokkaa Charsaddan alueella lähellä Peshawarin kaupunkia.

Jopa Peshawarin hienostokaupunginosien tyttökoulut ovat saaneet nimettömiä uhkauksia itsemurhaiskuista. Moni koulu aloitti sen jälkeen kesäloman etuajassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia