Tyttöjen koulutus katkaisee köyhyyden kehän – suotuisat vaikutukset ulottuvat seuraaviin sukupolviin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tyttöjen koulutus katkaisee köyhyyden kehän – suotuisat vaikutukset ulottuvat seuraaviin sukupolviin

Unicefin mukaan koulutetut tytöt kuolevat vähemmän todennäköisesti synnytyksessä ja heillä on muita suuremmat mahdollisuudet saada terveitä lapsia.

Hymyileviä pikkutyttöjä Intiassa

Aurinkokennoista virtansa saavat lamput ovat helpottaneet tyttöjen opiskelua Biharin maaseudulla Intiassa. Kuva: Manipadma Jena / IPS.

Paras keino vähentää lapsiavioliittoja, seksuaalista väkivaltaa ja hiv-tartuntoja on tyttöjen koulutus, alan järjestöt sanovat.

Kun tytöt jäävät ilman koulutusta, köyhyyden ja sairauden kehä uhkaa jatkua ikuisuuksiin. Vielä nytkin 15 miljoonaa peruskouluikäistä tyttöä ei opi lukemaan ja kirjoittamaan, 15 miljoonaa 15–19-vuotiasta tyttöä on pakotettu seksiin ja 750 miljoonaa alle 18-vuotiasta tyttöä on painostettu naimisiin.

Tyttöjen alttius joutua seksuaalisesti hyväksikäytetyksi on suurempi kuin poikien, etenkin köyhien maiden maaseudulla. Paine suostua vastikkeelliseen seksiin, jotta saisi rahaa ruokaan ja kouluun, voi johtaa liian varhaisiin avioliittoihin, raskauksiin, sairauksiin ja kotiväkivaltaan, naisten koulutuksen puolesta kampanjoiva Camfed-järjestö listaa.

Lisävuosi muuttaa elämän

Jo yksi lisävuosi koulussa voi muuttaa tytön elämän. YK:n lastenrahasto Unicef laskee, että yksi lisävuosi keskiasteen koulutusta voi tulevaisuudessa kasvattaa naisen tuloja 15 prosenttilla.

Lisävuoden saamisen tiellä on kuitenkin esteitä. Tytön perhe saattaa vastustaa koulunkäyntiä, sillä se häiritsee kotitöitä. Lisäksi keskiasteen kouluja on harvassa maaseudulla, missä koulumatkat ovat pitkiä ja vaarallisia.

Silloin, kun koulutusta on saatavilla, sen hyvät seuraukset kasaantuvat.

Unicefin mukaan koulutetut tytöt kuolevat vähemmän todennäköisesti synnytyksessä ja heillä on paljon muita suuremmat mahdollisuudet saada terveitä lapsia, jotka selviävät hengissä varhaislapsuudesta.

Koulutetut tytöt ovat tulevaisuuden päättäjiä

Intialainen kansalaisjärjestö Educate Girls on vuodesta 2007 auttanut 200 000 tyttöä takaisin koulunpenkille.

”Me olemme nähneet, että koulua käyvät tytöt avioituvat myöhemmin. He ovat voimaantuneet tekemään valistuneita ratkaisuja ja puolustamaan oikeuksiaan”, järjestön perustaja Safeena Husain sanoo.

”Jotkut tytöt ovat purkaneet kihlauksensa vähemmän koulutetun pojan kanssa. Se on urhea liike tytölle, joka on koko ikänsä elänyt miesvaltaisessa maaseutuyhteisössä”, hän jatkaa.

Husainin mukaan tyttöjen koulutuksen hyvät vaikutukset moninkertaistuvat, sillä heistä tulee tulevaisuuden päättäjiä. Jos he tietävät, miten huolehtia itsestään raskauden ja lasten kasvamisen aikana, sillä on välittömiä seurauksia seuraavan sukupolven terveyteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia