Tyttöjen ennätyshävikki soittaa hälytyskelloja Himalajalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tyttöjen ennätyshävikki soittaa hälytyskelloja Himalajalla

Intiassa alle 6-vuotiaiden tyttöjä on yhä vähemmän suhteessa poikien määrään, mikä on herättänyt kansalaisia kampanjoimaan katuteatterin avulla.

Himalajalla sijaitsevassa Intian Uttarakhandin osavaltiossa on alle 6-vuotiaita tyttöjä tuhatta poikalasta kohti enää 886. Tyttöjen ennätyshävikki on saanut hälytyskellot soimaan.

Luvut ilmenevät kuluvan vuoden väestönlaskennasta. Sen mukaan tilanne on heikentynyt myös koko Intiassa, jossa tyttöjä on tuhatta poikaa kohti keskimäärin 914. Kymmenen vuotta sitten suhde oli 927/1000.

Vuonna 2001 Intiasta laskettiin puuttuvan kuusi miljoonaa tyttöä. Nyt luku on 7,1 miljoonaa, kun asukasmäärä on noussut 1,21 miljardiin.

Kehityksen taustalla nähdään lukutaidon yleistyminen ja nykyaikainen teknologia. Myös Uttarakhandiin on noussut laittomia klinikoita, joissa sikiön sukupuoli selvitetään ultraäänitutkimuksella.

Luvaton testaus yleistynyt

"Testausta vaativat yleensä aviomies tai tämän sukulaiset", lapsenpäästäjä Rahmati Devi kertoo. Hänen mukaansa tieto luvatta toimivista klinikoista leviää suusta suuhun. Ne veloittavat testistä 38-77 euroa.

Intian laki kieltää sikiön sukupuolen selvittämisen, mutta sen noudattamista ei valvota Uttarakhandissa kuin satunnaisin pistokokein.

Osavaltion pääkaupungissa Dehradunissa toimiva SBMA-järjestö on kampanjoinut kolme vuotta sikiöseulontoja vastaan katuteatterin ja muun valistuksen avulla.

Rampurissa asuvat Madan Singh ja Radha Devi myöntävät, että he suunnittelivat ultraäänitutkimukseen menoa torjuakseen kolmannen tyttövauvan. Katuteatteri sai parin toisiin ajatuksiin.

SBMA:n edustaja Shashi Bhushan kertoo, että kampanja on lisännyt syntymien rekisteröintiä ja sairaalassa tapahtuvia synnytyksiä.

Valistusta ja kannustimia

Kampanjaan kuuluvat Vuoriston lasten foorumit, joissa tyttöjä ja poikia innostetaan keskustelemaan sukupuolirooleista.

"Myötäjäisvelvoite toimii tyttölasten hankkimista vastaan, kun taas poikien katsotaan lisäävän perheen voimaa ja vaurautta", sosiaalityöntekijä Bina Kala muistuttaa.

"Kampanjassa korostamme, että maaseudulla tytöt hyödyttävät perheen taloutta poikia enemmän, koska he auttavat äitiä kotitöissä ja luopuvat unelmistaan poikien hyväksi", hän jatkaa.

Kala uskoo valistuksen voimaan, sillä moni poika lupaa kokouksissa, että suhtautuminen tyttöihin muuttuu.

Myös osavaltion hallitus kantaa kortensa kekoon. Se lupasi vuoden 2009 alussa, että jokaista Uttarakhandissa syntyvää tyttöä kohti talletetaan 77 euroa. Sen saa nostaa korkoineen, kun tyttö on täyttänyt 18 vuotta ja suorittanut lukion.

"Se vaikuttaa hitaasti mutta varmasti", Bhushan uskoo.

Intian faktat:

 


  • Valtio Etelä-Aasiassa
  • Asukkaita 1 214,5 miljoonaa
  • Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 41,6 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 62,8 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 119/169

 (Lähde: YK)

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia