Tytöt palailevat kouluun Swatissa, vaikka turvallisuus huolettaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tytöt palailevat kouluun Swatissa, vaikka turvallisuus huolettaa

Pakistanin tulenaralla Swatin alueella on alettu tänä keväänä avata kouluja, jotka olivat suljettuina 1,5 vuotta talebanien hyökkäysten vuoksi.

Pakistanin tulenaralla Swatin alueella on alettu tänä keväänä avata kouluja, jotka olivat suljettuina 1,5 vuotta talebanien hyökkäysten vuoksi.

"Luulimme, ettemme pääsisi enää koskaan kouluun", pikkuinen Sheema sanoo ja punastuu rohkeuttaan. Hän käy tyttöjen ala-asteen toista luokkaa Odigramin kylässä.

Afganistania takavuosina hallinneen Taleban-järjestön hengenheimolaiset aloittivat vuonna 2007 iskut kouluihin Swatin laaksossa, joka sijaitsee Pakistanin Luoteisessa rajamaakunnassa.

Sissit halusivat alistaa Swatin radikaaliin islamiin pommittamalla kouluja sekä pakottamalla naiset verhoutumaan peittävään burkhaan ja miehet kasvattamaan parran.

Paikallishallinto katsoi parhaaksi käskeä koululaisten pysyä kotona.

Koulut avautuvat, hotellit pysyvät kiinni

Tämän vuoden helmikuussa Pakistanin hallitus taipui Talebanin tahtoon ja määräsi islamin sharia-lain voimaan Malakandin alueella, johon Swat kuuluu. Vastineeksi sissit lupasivat lopettaa iskut kouluihin.

Kabalin tyttölukion rehtori Farzana kertoi huhtikuun lopulla, että 850 oppilaasta 300 oli palannut kouluun.

Rehtori kiertää kysymyksen siitä, pelkäävätkö oppilaat palata kouluun.

"Useimmat ovat unohtaneet aiemmin oppimansa. Heidän on vaikea päästä muiden alueiden oppilaiden tasolle", Farzana tyytyy selittämään.

Swat oli rauhallinen ja luonnonkaunis matkailijoiden paratiisi ennen talebanien tuloa. Alueen noin 500 hotellia on jouduttu sittemmin sulkemaan.

Ennen levottomuuksia naisten lukutaitoprosentti Swatissa oli 23 ja miesten 53. Koulujen kirjoilla oli yli miljoona tyttöä, joista noin puolet on nyt palannut opintielle, maakunnan opetusministeri Sardar Hussain Babak sanoo.

Vuoden 2007 lopulta lähtien Taleban tuhosi Swatissa 188 tyttökoulua ja 97 poikakoulua, opetusviraston edustaja Kameen Khan kertoo. Hän muistuttaa, että tyttökouluistakin jäi kolme neljästä ehjäksi ja ne on nyt avattu uudelleen.

 

Tytöt kouluun vain burkhassa

"Tyttöjen opettaminen on vastoin islamia. Heidän kuuluu istua kotona eikä liikkua ulkona", sanoo puolestaan Muslim Khan, joka toimii Talebanin tiedottajana Swatissa.

Hänen mukaansa Swatin tytöille on nyt annettu lupa mennä kouluun, mutta vain burkhaan verhoutuneina.

Talebanin ja Pakistanin armeijan taisteluja pakeni viime vuonna yli kolmannes Swatin 800 000 asukkaasta. Moni päätyi evakkoleireille maakunnan pääkaupunkiin Peshawariin.

Jäljelle jääneisiin kuuluu Kabalissa asuva mekaanikko Ajmeer Khan, jolla on neljä lasta. Hän on kiitollinen tilanteen rauhoittumisesta.

"Minulla ei ole varaa lähettää lapsiani pois Swatista. Pystyn maksamaan vain valtion koulujen halvat maksut", hän sanoo.

Kansalaisjärjestöjä Swatin "rauhansopimus" arveluttaa.

"Monet vanhemmat pelkäävät lähettää tyttöjä kouluun, koska näiden turvallisuutta ei ole taattu", Yasmin Bibi valtakunnallisesta Shirkat Gah -järjestöstä sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia