Tutkimus: Taantuma iskee pahiten naisiin ja tyttöihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Taantuma iskee pahiten naisiin ja tyttöihin

Tiukka budjetti vaikuttaa naisten elinikään, koulutukseen ja työllisyyteen sekä väkivallan ja hyväksikäytön kohtaamiseen.

Maailmanlaajuinen talouskriisi vaikuttaa uuden selvityksen mukaan haitallisimmin naisiin ja tyttöihin. Heikko talouskehitys vaikuttaa negatiivisesti elinikään, koulutukseen ja työllisyyteen sekä naisten kohtaamaan väkivaltaan ja hyväksikäyttöön, kertoo kehitysyhteistyöjärjestö Plan.

Planin ja ajatushautomo Overseas Development Instituten tekemän tutkimuksen mukaan esimerkiksi bruttokansantuotteen aleneminen prosentilla lisää tyttöjen imeväiskuolleisuutta poikiin verrattuna viisinkertaisesti. Tyttöjen imeväiskuolleisuus on järjestön mukaan ongelma erityisesti maaseudulla ja mikäli äidit ovat huonosti kouluttautuneita.

Samalla naiset tinkivät tiukassa rahatilanteessa usein omasta syömisestään muun perheen hyväksi. Selvitystä varten haastatelluista työttömäksi jääneistä nicaragualaisista naisista jopa 70 prosenttia oli vähentänyt syömistään, jotta perheen muilla jäsenillä olisi tarpeeksi ruokaa.

Jos äidit joutuvat tekemään enemmän töitä pienemmällä rahalla, tytöt saattavat joutua jättämään koulun ja jäämään kotitöihin. Äärimmäisessä tilanteessa tytöt ajautuvat lapsityöhön tai osaksi seksikauppaa, Plan kertoo.

Plan korostaakin tyttöjen ja naisten auttamisen tärkeyttä kehitysyhteistyössä.

"Tyttöjen oikeuksien polkeminen hidastaa köyhien maiden kehittymistä. Heidän asemansa parantaminen hyödyttäisi pitkällä tähtäimellä myös kansantalouksia", sanoo järjestön Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia