Tutkimus: Slummeissa kärsitään ilmastonmuutoksen tuomista helteistä muita enemmän | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Slummeissa kärsitään ilmastonmuutoksen tuomista helteistä muita enemmän

Ilmastonmuutos ei kohtele ihmisiä tasa-arvoisesti. Epävirallisilla asuinalueilla kärsitään kuumuudesta muita enemmän, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Lapsia pelaamassa jalkapalloa Kenian Kiberassa

Ilmastonmuutos tekee köyhistä asuinalueista muita kuumempia, sanovat tutkijat. Kuvassa lapsia pelaamassa jalkapalloa Kenian Kiberassa. Kuva: Trocaire / CC BY 2.0.

Ilmastonmuutos tuo mukanaan kuumempia kesiä, mutta samassa kaupungissakin kesät voivat olla joillekin kuumempia kuin toisille, osoittaa tuore tutkimus.

Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston ja sen kumppanien tutkimuksessa tarkasteltiin lämpötiloja Kenian pääkaupungin Nairobin slummialueilla ja vertailtiin niitä virallisiin säätietoihin.

Tulokset ovat tutkijoiden mukaan häkellyttävät: kun ilmatieteen laitoksen mittarit näyttivät hieman yli 25:tä celsiusastetta, kolmella epävirallisella asuinalueella, Kiberassa, Mukurussa ja Matharessa, ne vaihtelivat 27,8 ja 30,6 asteen välillä.

”Tutkimuksemme osoittaa, että kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset saattavat olla näkymättömissä etenkin köyhissä olosuhteissa. Tarvitsemme enemmän seurantaa ja dataa varmistaaksemme, että suojelemme kaikkien terveyttä lämpenevässä maailmassa”, sanoo ilmastotieteilijä Anna Scott yliopiston tiedotteessa.

Eroa selittävät muun muassa rakennusmateriaalit, huono ilmanvaihto, vähäiset viheralueet ja sähkön saannin hankaluudet. Monilla epävirallisilla asuinalueilla talot kasataan peltilevyistä, seinät voivat olla savesta ja lattia betonista. Viheralueita ei ole ja kujat ovat kapeita.

Kuumuus voi aiheuttaa lämpöhalvauksia ja johtaa esimerkiksi sydänkohtauksiin. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että alle 4-vuotiaiden ja yli 50-vuotiaiden kuolleisuus kasvaa lämpötilan noustessa, tutkijat muistuttavat. Ongelma on merkittävä, sillä esimerkiksi Nairobin 3,1 miljoonasta asukkaasta jopa 60 prosenttia saattaa asua Kiberan, Mukurun ja Matharen kaltaisilla asuinalueilla.

Tutkimus julkaistiin PLOS ONE -tiedelehdessä viime vuoden lopulla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia