Uutiset Ilmastonmuutos

Tutkimus: Slummeissa kärsitään ilmastonmuutoksen tuomista helteistä muita enemmän

Ilmastonmuutos ei kohtele ihmisiä tasa-arvoisesti. Epävirallisilla asuinalueilla kärsitään kuumuudesta muita enemmän, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Lapsia pelaamassa jalkapalloa Kenian Kiberassa
Ilmastonmuutos tekee köyhistä asuinalueista muita kuumempia, sanovat tutkijat. Kuvassa lapsia pelaamassa jalkapalloa Kenian Kiberassa. (Kuva: Trocaire / CC BY 2.0)

Ilmastonmuutos tuo mukanaan kuumempia kesiä, mutta samassa kaupungissakin kesät voivat olla joillekin kuumempia kuin toisille, osoittaa tuore tutkimus.

Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston ja sen kumppanien tutkimuksessa tarkasteltiin lämpötiloja Kenian pääkaupungin Nairobin slummialueilla ja vertailtiin niitä virallisiin säätietoihin.

Tulokset ovat tutkijoiden mukaan häkellyttävät: kun ilmatieteen laitoksen mittarit näyttivät hieman yli 25:tä celsiusastetta, kolmella epävirallisella asuinalueella, Kiberassa, Mukurussa ja Matharessa, ne vaihtelivat 27,8 ja 30,6 asteen välillä.

”Tutkimuksemme osoittaa, että kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset saattavat olla näkymättömissä etenkin köyhissä olosuhteissa. Tarvitsemme enemmän seurantaa ja dataa varmistaaksemme, että suojelemme kaikkien terveyttä lämpenevässä maailmassa”, sanoo ilmastotieteilijä Anna Scott yliopiston tiedotteessa.

Eroa selittävät muun muassa rakennusmateriaalit, huono ilmanvaihto, vähäiset viheralueet ja sähkön saannin hankaluudet. Monilla epävirallisilla asuinalueilla talot kasataan peltilevyistä, seinät voivat olla savesta ja lattia betonista. Viheralueita ei ole ja kujat ovat kapeita.

Kuumuus voi aiheuttaa lämpöhalvauksia ja johtaa esimerkiksi sydänkohtauksiin. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että alle 4-vuotiaiden ja yli 50-vuotiaiden kuolleisuus kasvaa lämpötilan noustessa, tutkijat muistuttavat. Ongelma on merkittävä, sillä esimerkiksi Nairobin 3,1 miljoonasta asukkaasta jopa 60 prosenttia saattaa asua Kiberan, Mukurun ja Matharen kaltaisilla asuinalueilla.

Tutkimus julkaistiin PLOS ONE -tiedelehdessä viime vuoden lopulla.

Ilmastonmuutos asuminenkaupungitköyhyysilmastonmuutos Kenia

Lue myös

Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.
Vuoristo, metsää ja lampi

Maailman puiden määrä kasvanut seitsemän prosenttia – syynä kylmien alueiden lämpeneminen, seuraukset arvaamattomia

Tutkimuksen mukaan maapallon pintakasvillisuus sen sijaan on vähentynyt, samoin trooppiset metsät. Muutosten taustalla on ihmisen toiminta, ja sillä voi olla ennakoimattomia vaikutuksia muun muassa maapallon energiatasapainoon.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.