Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Miljoonien naisten ja tyttöjen aika menee vedenkannossa

Vedenkantomatkat vahingoittavat terveyttä ja vievät aikaa hyödyllisemmiltä asioilta, kuten koulunkäynniltä.
Vedenkeruuta Mosambikissa. (Kuva: World Bank Photo Collection / John Hogg / CC BY-NC-ND 2.0)

Lähes 17 miljoonaa naista ja lasta on vastuussa pitkistä vedenhakumatkoista Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Se altistaa heidät sairauksille ja väkivallalle ja vaikeuttaa koulunkäyntiä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Yhdysvaltalaiseen George Washingtonin yliopistoon kuuluvan Milken-instituutin tekemässä, 24:ää Saharan eteläpuolisen Afrikan maata käsittelevässä tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa, miten vedenkanto jakautuu sukupuolten välillä.

Vedenkanto kehitysmaissa mielletään usein naisten työksi, ja tutkimus vahvistaa sen: vedenkanto lankeaa etenkin aikuisten naisten kontolle.

"Tiesin, että luku olisi korkea, mutta en tiennyt, että se olisi näin suuri", sanoi tutkimuksen johtaja tohtori Jay Graham uutistoimisto Reutersille.

Tutkimuksen mukaan noin 13,5 miljoonaa naista ja 3,4 miljoonaa lasta, pääosin tyttöä, on tutkituissa maissa vastuussa vedenkannosta, joka kestää yli puoli tuntia per hakumatka. Kaikissa 24 maassa aikuiset naiset ovat yleisimpiä vedenhakijoita: Norsunluurannikolla osuus on jopa 90 prosenttia. Silloin, kun lapset ovat vastuussa, he ovat 62-prosenttisesti tyttöjä, tutkimuksessa kerrotaan.

Vedenhaku vähentää koulussa vietettävää aikaa. Se myös vahingoittaa terveyttä esimerkiksi aiheuttamalla varhaista niveltulehdusta, Graham kertoo. Lisäksi tytöt ja naiset ovat seksuaalisen väkivallan uhassa, varsinkin, jos vedenkeruumatka on pitkä tai seudut syrjäisiä.

Vesipula on tunnettu ongelma, mutta Grahamin mukaan vedenkanto pitäisi ottaa huomioon, kun mitataan maiden edistymistä puhtaan veden toimittamisessa kansalaisille.

Tutkimus julkaistiin Plos One -tiedelehdessä.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Naisten oikeudet gendervesi ja viemäröinti Afrikka

Kommentit

Lue myös

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.
Naiset osoittavat mieltään tasa-arvon puolesta Zimbabwessa

Zimbabwen vaaleissa naiset ovat harvassa – ”Joidenkin maakuntien esivaaleissa ei valittu ainuttakaan naista”

Heinäkuussa järjestettävissä Zimbabwen presidentin- ja parlamenttivaaleissa on ehdolla vain vähän naisia. Kriitikoiden mukaan naiset pelattiin ulos jo huhtikuisissa esivaaleissa: pääpuolueiden listoille heitä kelpuutettiin vain vähän.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.