Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Kymmenissä maissa ei lain suojaa kotona tapahtuvalta seksuaaliselta väkivallalta

Kotiväkivallan kieltävien maiden määrä on kasvanut, mutta kun tarkastellaan väkivallan eri muotoja, tilanne on huonompi, selviää Maailmanpankin tutkimuksesta.
Rikottu lasi
Maailmanpankin mukaan moni maa ei suojele naisia riittävän hyvin kotiväkivallalta. (Kuva: Jason Jacobs / CC BY 2.0)

Yli miljardilta naiselta puuttuu lain takaama suoja kotona tapahtuvaa seksuaalista väkivaltaa vastaan. Vielä useampaa ei suojella taloudelliselta väkivallalta, käy ilmi Maailmanpankin tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 141:tä maata. Sen mukaan 76 prosentissa maista on lain takaama suoja kotiväkivaltaa vastaan. Osuus on noussut neljässä vuodessa viisi prosenttiyksikköä.

Kun tarkastellaan kotiväkivallan erityisiä muotoja, tilanne on kuitenkin huonompi. Useammassa kuin yhdessä maassa kolmesta laki ei suojaa seksuaaliselta väkivallalta, joka tapahtuu kotona. Tämä tarkoittaa yli miljardia naista.

Puolet maista ei suojele naisia lailla erityisesti taloudelliselta väkivallalta. Taloudellisella väkivallalla tarkoitetaan pakottamista ja häirintää, joka liittyy naisten rahan hankkimiseen, koulutukseen ja työntekoon.

Noin 80 prosenttia maista on tutkimuksen mukaan kieltänyt seksuaalisen häirinnän kodin ulkopuolella, mutta toisaalta usein laki ei kata häirintää esimerkiksi työpaikoilla tai koulussa. 

Maailmanpankki muistuttaa, että jos tytöt ja naiset jäävät väkivallan takia pois koulusta tai töistä, myös tuottavuus ja tienestit kärsivät. 

Tutkimus on osa Maailmanpankin laajempaa hanketta sukupuoliperustaista väkivaltaa vastaan. Siihen on kuulunut muun muassa raportti lapsiavioliittojen taloudellisista kustannuksista, joka ilmestyi viime kesänä.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgender

Lue myös

Peligro: el machismo mata -teksti vyössä

Monet Latinalaisen Amerikan nuoret näkevät naisiin kohdistuvan väkivallan normaalina – kyselyn mukaan mustasukkaisuutta pidetään rakkauden osoituksena

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan machokulttuuri on yhä voimissaan monissa Latinalaisen Amerikan maissa. Naisiin kohdistuva väkivalta ei kuitenkaan ole väistämätöntä, ja sen muuttumiseksi tehdään jo paljon töitä, muistuttaa Oxfam-järjestö.
Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.
Naiset osoittavat mieltään tasa-arvon puolesta Zimbabwessa

Zimbabwen vaaleissa naiset ovat harvassa – ”Joidenkin maakuntien esivaaleissa ei valittu ainuttakaan naista”

Heinäkuussa järjestettävissä Zimbabwen presidentin- ja parlamenttivaaleissa on ehdolla vain vähän naisia. Kriitikoiden mukaan naiset pelattiin ulos jo huhtikuisissa esivaaleissa: pääpuolueiden listoille heitä kelpuutettiin vain vähän.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.