Tutkimus: Konfliktit vaikeuttavat ilmastonmuutokseen sopeutumista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Konfliktit vaikeuttavat ilmastonmuutokseen sopeutumista

Ilmastonmuutoshaavoittuvuuden indeksin hännillä ovat esimerkiksi Kongo ja Keski-Afrikan tasavalta.

Monet konflikteista kärsivät valtiot näyttäisivät olevan huonosti varautuneita ilmastonmuutokseen. Näin ollen ne ovat myös erityisen haavoittuvia sen vaikutuksille, käy ilmi Notre Damen yliopiston tuoreesta ilmastoindeksistä.

Tutkimuksen mukaan ilmastonmuutokseen sopeutuminen on heikentynyt viimeisten viiden vuoden aikana eniten Libyassa, Syyriassa, Kuubassa, Saint Kitts ja Nevisissä sekä Jemenissä. Syynä ovat muun muassa korruption, poliittisen epävakauden ja väkivallan lisääntyminen.

Heikoimmat arvosanat ilmastoindeksissä saavat tänä vuonna Eritrea, Tšad, Keski-Afrikan tasavalta, Sudan ja Kongon demokraattinen tasavalta, jotka nekin ovat konfliktimaita tai muuten epävakaita valtioita.

Tulokset viittaavatkin tutkijoiden mukaan siihen, että ilmastonmuutoksen ja konfliktien välillä on yhteys. Investoinnit ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi voisivat tutkimuksen mukaan lisätä maiden vakautta ja kehitystä ja päin vastoin.

Myös aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että konfliktien ja ympäristöongelmien välillä voi olla yhteys. Ilmastonmuutoksen aiheuttaman kuivuuden on arveltu olleen osasyynä esimerkiksi Syyrian sisällissotaan

Eniten ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ovat indeksin mukaan edistyneet Norsunluurannikko, Laos, Georgia, Filippiinit ja Venäjä, jotka ovat esimerkiksi parantaneet juomaveden saantia ja maatalouden kapasiteettia sekä vähentäneet slummeissa asuvien määrää. Parhaiten indeksissä pärjäävät Uusi-Seelanti, Norja, Tanska, Iso-Britannia ja Saksa. Suomi on sijalla kuusi.

Indeksissä on mukana yhteensä 180 maata. Ilmastonmuutoshaavoittuvuutta tarkastellaan siinä muun muassa ruuan, veden ja infrastruktuurin kannalta ja sopeutumista muun muassa hallinnon kannalta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia