Tutkimus: Ilmastonmuutos voi aiheuttaa energiapulaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Ilmastonmuutos voi aiheuttaa energiapulaa

Vedestä riippuvaisten voimaloiden kapasiteetti voi pienentyä yli 60 prosenttia, varoittavat tutkijat.

Ilmastonmuutos voi tulevaisuudessa vähentää maailman voimaloiden sähköntuotantokapasiteettia yli 60 prosenttia vuosina 2040–2069. Syynä ovat ilmastonmuutoksen vaikutukset vedensaantiin ja veden lämpötilaan, käy ilmi itävaltalaisen systeemianalyysi-instituutin IIASA:n sekä hollantilaisen Wageningenin yliopiston tutkimuksesta.

"Voimalat eivät vain aiheuta ilmastonmuutosta, vaan ilmasto saattaa myös vaikuttaa suuresti niihin", toteaa IIASA:n energiaohjelman johtaja Keywan Riahi.

Vesivoimaloiden lisäksi vettä energiantuotannossa hyödyntävät kaikki lämpöä sähköksi muuntavat voimalat, kuten ydinvoimalat sekä biomassaa tai fossiilisia polttoaineita hyödyntävät voimalat. Kummatkin ovat riippuvaisia vedensaannista, ja lämpöä sähköksi muuntavissa voimaloissa lisäksi myös viilennykseen käytetyn veden lämpötilalla on tärkeä rooli, kertoo tutkimusta johtanut Michelle Van Vliet.

Kun ilmastonmuutos vähentää makeanveden saatavuutta sekä nostaa veden lämpötilaa ympäri maailman, myös sähkönsaanti voi kärsiä. Tutkimuksen mukaan vesivoimaloiden tuotantokapasiteetti voi vähentyä 61–74 prosenttia ja lämpöä muuntavien voimaloiden 81–86 prosenttia.

Erityisen haavoittuvia alueita ovat Yhdysvallat, eteläinen Etelä-Amerikka, eteläinen Afrikka, Keski- ja Etelä-Eurooppa, Kaakkois-Aasia ja eteläinen Australia.

Tutkimuksen mukaan tilannetta voidaan parantaa erilaisilla sopeutumistoimilla – esimerkiksi lisäämällä teknologisten sovellusten avulla voimaloiden tehokkuutta tai käyttämällä viilennykseen makean veden sijasta ilmaa tai merivettä.

Tiedelehti Nature Climate Changessa julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin lähes 25 000:tä vesivoimalaa sekä yli 1 400:aa lämpösähkövoimalaa. Tutkijoiden mukaan kyseessä on ensimmäinen tutkimus, joka tarkastelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia sähkönsaantiin maailmanlaajuisesti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia