Tutkijat: Yhdysvaltain kidutukselle ei oikeutusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Yhdysvaltain kidutukselle ei oikeutusta

Yhdysvalloissa käytiin poikkeuksellisen yksityiskohtaista keskustelua kidutuksen metodeista, paljastaa riippumattoman tutkijaryhmän raportti.

Yhdysvaltain terroriepäiltyjen kidutus on ollut kiistatonta, sille ei ollut oikeutusta eikä sen avulla saatu arvokkaita tietoja, summaa riippumattoman tutkijaryhmän viime viikolla julkaistu raportti.

Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeistä aikaa tarkastelevan amerikkalaisraportin mukaan kaikkiin Yhdysvaltain sotiin on sisältynyt julmuutta, mutta tässä tapauksessa keskustelut kidutuksesta ovat olleet poikkeuksellisen harkittuja ja yksityiskohtaisia, ja ne ovat ulottuneet aina presidenttiin asti.

Asiasta uutisoi viime viikolla muun muassa New York Times -lehti.

Raporttia varten tutkittiin vankien kohtelua Guantanamossa, Afganistanissa ja Irakissa sekä CIA:n salaisissa vankiloissa. Se vahvistaa aiemmat tiedot vesikidutuksesta tosiksi. Sen mukaan CIA myös heitti vankeja seinää vasten, sitoi heidät tuntikausiksi epämiellyttäviin asentoihin, riisui heidät ja piti heitä hereillä päiviä.

Vaikka monet raportin huomiot olivat jo ennestään tiedossa, New York Timesin mukaan siinä on monia uusia yksityiskohtia. Lisäksi kyseessä on kunnianhimoisin riippumattoman tutkijaryhmän yritys arvioida Yhdysvaltain pidätys- ja kuulusteluohjelmia. Mukana raportin laadinnassa on ollut muun muassa kaksi entistä kongressin jäsentä, joista toinen on demokraatti ja toinen republikaani.

Raportissa kritisoidaan presidentti George W. Bushin hallinnon lisäksi myös presidentti Barack Obaman hallintoa etenkin salailusta. Obama kieltäytyi vuonna 2009 perustamasta itsenäistä tutkijakomissiota kidutuksen selvittämiseksi. Myöskään senaatin tiedustelukomitean aiempaa raporttia ei ole julkaistu.

Tutkijoiden mukaan luovutusten ja kidutusten salailua ei voi oikeuttaa kansallisen turvallisuuden perusteella. He vaativat Yhdysvaltain hallintoa lopettamaan valtionsalaisuuksiin vetoamisen, jolla estetään entisten pidätettyjen oikeusjutut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia