Tutkijat: Lapsia syntyy entistä vähemmän kuolleena | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Lapsia syntyy entistä vähemmän kuolleena

Silti nykymenolla Afrikassa kestää yli 160 vuotta ennen kuin mahdollisuudet saada elävänä syntynyt lapsi ovat samat kuin rikkaissa maissa, kirjoittaa The Lancet -lehti.

(Kuva: Frank de Kleine / CC BY 2.0)

Kuolleena syntyneiden lasten määrä on vähentynyt hitaasti, ja etenkin monen kehitysmaan on lisättävä ponnisteluja, jotta kansainvälisesti sovitut tavoitteet kuolemien vähentämisestä toteutuisivat. Myös asiaan liittyvä stigma on edelleen ongelma, kirjoittavat tutkijat lääketieteen lehti The Lancetin tuoreessa artikkelisarjassa.

Lancetin mukaan maailmassa syntyy vuosittain noin 2,6 miljoonaa lasta kuolleena, 18 lasta tuhatta synnytystä kohti. Osuus on laskenut 15 vuodessa noin neljänneksen, mutta silti nykytahdilla kestää yli 160 vuotta ennen kuin raskaan olevalla naisella Afrikassa on samat mahdollisuudet saada elossa syntyvä lapsi kuin rikkaassa maassa.

Artikkelisarjan mukaan noin 98 prosenttia kuolleena syntymisistä tapahtuu matalan tulotason ja keskitulotason maissa ja yli puolet konflikti- ja hätätila-alueilla. Suurin osa olisi ehkäistävissä esimerkiksi paremmalla raskauden ja synnytyksen aikaisella hoidolla, artikkelissa kerrotaan. Asiaan kuitenkin liittyy stigmoja ja tabuja, ja kuolemien ehkäisyä vaikeuttaa myös fatalistinen suhtautuminen ilmiöön.

Korkeimmat kuolleena syntyneisyysluvut ovat tutkimuksen mukaan Pakistanissa, Nigeriassa ja Tšadissa. Kuolleena syntyneeksi lasketaan tutkimuksen vertailuosioissa lapsi, joka on ollut kohdussa vähintään 28 viikkoa.

Maailman terveysjärjestössä sovittiin vuonna 2014, että tavoitteena on vähentää kuolemia vuoteen 2030 mennessä 12:een tuhannessa. Ainakin 56 maassa, pääosin kehitysmaissa, tahdin on kaksinkertaistuttava tavoitteen saavuttamiseksi, tutkijat kirjoittavat.

Asiasta uutisoivat muun muassa Guardian-lehti ja SciDevNet-uutissivusto.

Lisää uusi kommentti