Uutiset Ilmastonmuutos

Tutkijat: Ilmastonmuutos tappaa kimalaisia

Kimalaiset eivät muiden lajien tavoin muuta pohjoisemmille alueille, vaan niiden elinalueet supistuvat.
(Kuva: scyrene / Flickr.com / cc 2.0)

Ilmastonmuutos on aiheuttanut kimalaislajien nopean vähenemisen, sanovat Ottawan yliopiston tutkijat.

Science-lehdessä tällä viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan alue, jolla kimalaiset elävät, on pienentynyt jopa 300 kilometriä Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Kyseessä on tutkijoiden mukaan kattavin tutkimus siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa pölyttäjiin.

"Pölyttäjät ovat elintärkeitä ruokaturvan ja taloutemme kannalta, ja laajat ilmastonmuutoksen aiheuttamat menetykset pienentävät molempia", muistuttaa tutkimusta johtanut Ottawan yliopiston professori Jeremy Kerr.

Monien muiden lajien, kuten perhosten, on havaittu muuttavan pohjoisemmille alueille, kun niiden oma elinympäristö lämpenee. Yli 110 vuoden ajalta tietoja analysoineiden tutkijoiden mukaan kimalaisten kohdalla näin ei kuitenkaan tapahdu – niiden elinalue pienenee.

"Näiden menetysten laajuus ja tahti on ennennäkemätön. Tarvitsemme uusia strategioita, jotta voidaan auttaa näitä lajeja selviämään ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta, ehkä auttamalla niitä siirtymään pohjoisille alueille", Kerr sanoo.

Hänen mukaansa on myös ryhdyttävä toimimaan ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Ilmastonmuutos biodiversiteettieläimetilmastonmuutos

Lue myös

Jäälohkareita Grönlannissa

Uusi ilmastoraportti: Merenpinta voi nousta yli metrin vuoteen 2100 mennessä, jos päästöjä ei vähennetä

Hallitusten välinen ilmastopaneeli julkaisi tänään uuden raporttinsa valtameristä sekä kryosfääristä eli kylmistä alueita. Sen mukaan ilmastonmuutos nopeuttaa kaiken aikaa merenpinnan nousua.
Aurinkopaneeleita, taustalla vuoria

Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet

Uusiutuvaan energiaan investoitiin viime vuonna kolme kertaa enemmän kuin fossiilisiin polttoaineisiin. Itsetyytyväisyyteen ei silti voida tuudittautua, muistuttaa YK:n ympäristöohjelma.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.