Turvapaikanhakijoita salakuljetetaan Kreikasta muualle Eurooppaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turvapaikanhakijoita salakuljetetaan Kreikasta muualle Eurooppaan

Lapset jätetään salakuljettajille velkojen pantiksi, vanhemmat suuntaavat Kreikasta eteenpäin, kertoo EUobserver.

(Kuva: alex@faraway / Flickr.com / cc 2.0)

Pakolaiset ja turvapaikanhakijat maksavat jopa 5 000 euroa päästäkseen Kreikasta eteenpäin. Epätoivoiset vanhemmat jättävät lapsensa salakuljettajille velkojensa pantiksi, kertoo EUobserver-verkkolehti.

Kun vanhemmat ovat saaneet turvapaikan, salakuljettajat vievät pantiksi jätetyt lapset kreikkalaisille kansalaisjärjestöille perheenyhdistämistä varten. Ennen sitä lapset odottavat jopa kuukausia tuntemattomissa olosuhteissa.

"Meistä on tullut salakuljettajien työkalu ja osa peliä. Emme tietenkään ole iloisia tilanteesta, mutta toisaalta emme voi kieltäytyä yhdistämästä perheitä etenkään silloin, kun siihen liittyy alaikäisiä lapsia", toteaa Kreikan pakolaisneuvoston edustaja Kenneth Brant Hansen lehden haastattelussa.

Hansenin mukaan hänen vastaanottamansa lapset ovat ammattimaisten afganistanilaisten salakuljettajien uhreja.

Kreikkaan jääminen ei houkuttele turvapaikanhakijoita, sillä maan turvapaikkajärjestelmä toimii heikosti. Maa ei pysty käsittelemään hakemuksia henkilökunnan ja resurssien puutteen vuoksi. Pakolaiset joutuvat odottamaan päiviä Ateenan maahanmuuttoviraston ulkopuolella tehdäkseen turvapaikka-anomuksen. Siksi ihmiset pyrkivät eteenpäin Skandinaviaan tai Hollantiin.

Kreikka teki suunnitelman uuden säilöönottoyksikön perustamisesta Ateenaan. Sinne mahtuisi 1 200 ihmistä ja se piti ottaa käyttöön tammikuussa. EU:n lanseeraama talouspolitiikka Kreikalle vaikeuttaa kuitenkin uuden henkilökunnan palkkaamista, ja osittain siksi uudistukset seisovat.

Lisää uusi kommentti