Tuomioja: EU:n yhteistä ääntä vahvistettava | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuomioja: EU:n yhteistä ääntä vahvistettava

EU:n yhden äänen politiikka on Suomen etu, ulkoministeri Erkki Tuomioja linjasi suurlähettiläspäivien avauspuheessaan.

Ulkoasiainministeriön vuosittaisilla suurlähettiläspäivillä puhunut ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja ilmaisi huolensa vaikeudesta rakentaa yksiäänistä EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. ”Yhden äänen politiikka on Suomen etu”, Tuomioja painotti.

Tuomiojan mukaan Unioni on Lissabonin sopimuksen voimaantulon myötä saanut uusia institutionaalisia välineitä ulkosuhteiden hoitoa varten, mutta ”uuden sopimuksen sisäänajo on mukaansa osoittautunut ennakoitua hankalammaksi”.

Puutteita ja heikkouksia Tuomiojan mukaan löytyy sekä ulkoasiainneuvoston toiminnassa että asioiden valmistelussa, samoin jäsenvaltioiden sitoutumisessa yhteiseen toimintaan.

Koska EU on maamme tärkein vaikutuskanava globaaliin kehitykseen, ”Suomi haluaa olla aktiivinen EU:n piirissä käytävässä strategisessa keskustelussa siitä, miten taataan EU:n globaali vaikutusvalta ja mitkä ovat EU:n tavoitteet globaalin kehityksen ohjaamisessa”, Tuomioja esitti ja mainitsi yhtenä keinona osallistumisen EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittisen strategian päivittämiseen.

Meneillään oleva talouskriisi on myös vaikeuttanut EU:n asemaa kansainvälisenä toimijana. ”Päällimmäisenä mielikuvana on puutteellinen kyky hoitaa oma talous kuntoon ja tarttua rakenteellisten ongelmien ratkaisuun. Samalla kun tämä heikentää EU:n globaalia vaikutusvaltaa, se ruokkii sisäänpäin kääntymistä ja nationalismia jäsenvaltioissa”, Tuomioja totesi.

Tuomioja muistutti myös, että talouden painopisteen siirtyminen nouseviin talouksiin on nopeutunut, samoin nousevien talouksien kansainvälinen asema on edelleen vahvistunut. ”Globaalihallinnassa ja arvojen kilpailussa länsimaat ja nousevat vallat joutuvat hakemaan uutta vastuunjakoa ja yhteistyötä. Valta on hajallaan kansainvälisten suhteiden eri sektoreilla, ja valtioiden rinnalla muiden toimijoiden merkitys kasvaa.”

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia