Uutiset

Tulvat tuhonneet satoa ja karjaa Malawissa

Yli 63 000 hehtaaria maata on veden alla, kertoo YK.
(Kuva: George Ntonya/UNDP / cc 2.0)

Malawin maanviljelijät tarvitsevat välittömästi apua tulvien tuhoaman elinkeinonsa pelastamiseksi. Paikallinen ruokaturva on uhattuna, sanoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Järjestön mukaan rajut tulvat ovat tuhonneet noin 116 000 ihmisen viljasadon ja karjan. Tulvavesi on vienyt mukanaan myös koteja. Yli 63 000 hehtaaria maata on veden alla, tästä 35 000 hehtaaria viljelysmaata, FAO kertoo.

Malawin väestöstä noin 86 prosenttia elää maaseudulla ja harjoittaa maataloutta. Viime vuonna maan viljantuotanto kasvoi kahdeksan prosenttia.

Malawin tulvat alkoivat aiemmin tammikuussa rankkojen sateiden murrettua jokien penkkoja. Yli 170 000 ihmistä on paennut ja ainakin 79 ihmistä on kuollut. Uhriluvun odotetaan nousevan, ja maan pohjoisosiin odotetaan lisää sateita.

Kehitysyhteistyöjärjestö Planin mukaan maassa on jouduttu sulkemaan myös kouluja joko tulvien takia tai siksi, että niitä käytetään evakuointikeskuksina. Noin 200 000 lasta ei pääse kouluun.

Tulvat eivät ole Malawissa harvinaisia, mutta tänä vuonna ne tulivat aikaisessa ja ne ovat olleet tavallista pahempia. Ilmastonmuutos, metsien häviäminen ja nopea väestönkasvu pahentavat tilannetta.

Tulvat ovat kurittaneet Malawin lisäksi myös Mosambikia, Madagaskaria ja Zimbabwea. Mosambikissa 117 ihmistä on kuollut ja 150 000 joutunut pakenemaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

katastrofiapumaatalous MalawiMosambik Plan International Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.