Uutiset

Tulvat tuhonneet satoa ja karjaa Malawissa

Yli 63 000 hehtaaria maata on veden alla, kertoo YK.
(Kuva: George Ntonya/UNDP / cc 2.0)

Malawin maanviljelijät tarvitsevat välittömästi apua tulvien tuhoaman elinkeinonsa pelastamiseksi. Paikallinen ruokaturva on uhattuna, sanoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Järjestön mukaan rajut tulvat ovat tuhonneet noin 116 000 ihmisen viljasadon ja karjan. Tulvavesi on vienyt mukanaan myös koteja. Yli 63 000 hehtaaria maata on veden alla, tästä 35 000 hehtaaria viljelysmaata, FAO kertoo.

Malawin väestöstä noin 86 prosenttia elää maaseudulla ja harjoittaa maataloutta. Viime vuonna maan viljantuotanto kasvoi kahdeksan prosenttia.

Malawin tulvat alkoivat aiemmin tammikuussa rankkojen sateiden murrettua jokien penkkoja. Yli 170 000 ihmistä on paennut ja ainakin 79 ihmistä on kuollut. Uhriluvun odotetaan nousevan, ja maan pohjoisosiin odotetaan lisää sateita.

Kehitysyhteistyöjärjestö Planin mukaan maassa on jouduttu sulkemaan myös kouluja joko tulvien takia tai siksi, että niitä käytetään evakuointikeskuksina. Noin 200 000 lasta ei pääse kouluun.

Tulvat eivät ole Malawissa harvinaisia, mutta tänä vuonna ne tulivat aikaisessa ja ne ovat olleet tavallista pahempia. Ilmastonmuutos, metsien häviäminen ja nopea väestönkasvu pahentavat tilannetta.

Tulvat ovat kurittaneet Malawin lisäksi myös Mosambikia, Madagaskaria ja Zimbabwea. Mosambikissa 117 ihmistä on kuollut ja 150 000 joutunut pakenemaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

katastrofiapumaatalous MalawiMosambik Plan International Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset