Tulvasuojelu tepsii Mosambikissa, mutta kolera tappaa edelleen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tulvasuojelu tepsii Mosambikissa, mutta kolera tappaa edelleen

Mosambik on onnistunut kohentamaan tulvasuojeluaan, mutta ihmisiä menehtyy yhä vedenpaisumusta seuranneisiin tauteihin.

Mosambik on onnistunut kohentamaan tulvasuojeluaan, mutta ihmisiä menehtyy yhä vedenpaisumusta seuranneisiin tauteihin.

Useimmat joet Keski- ja Pohjois-Mosambikissa pursuavat yli äyräidensä, koska joulu-, tammi- ja helmikuussa satoi rankasti ja maaliskuussa maahan iski Jokwe-pyörremyrsky.

Kaikkiaan sateiden ja myrskyn aiheuttamiin tulviin lienee hukkunut
12 ihmistä. Lisäksi normaaleilta asuinalueiltaan siirtyneet krokotiilit ovat syöneet 3 ihmistä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö arvioi, että noin 70 ihmistä on kuollut tulvaa seuranneeseen kolera-aaltoon ja saman verran muihin vesiperäisiin sairauksiin, kuten punatautiin.

Mosambikissa oli pahoja tulvia myös vuosina 2000 ja 2007, ja näistä viisastuneena viranomaiset evakuoivat tänä vuonna miltei kaikki tulvariskialueilla asuvat ihmiset.

Yli 100 000 ihmistä siirrettiin, osa pakkokeinoja käyttäen, tulvatasangoilta ylemmäksi rakennetuille leireille. Viime kuukausina tulvat ovat pyyhkäisseet mukaansa yli 20 000 taloa.

Ruokaa uudisrakentajille

Hallitus haluaisi muuttaa jotkin väliaikaisleireistä pysyviksi kyliksi säästyäkseen pelastusoperaatioilta tulevina vuosina. Useimmat kyläläiset eivät kuitenkaan halua menettää jokirannan hedelmällisiä maatilkkujaan.

Voittaakseen vastahakoisuuden viranomaiset ovat käynnistäneet niin sanotun ruokaa uudisrakentamista vastaan -ohjelman. Jos leireillä vielä asuvat noin 30 000 ihmistä alkavat rakentaa taloja, vesijohtoja ja muuta hygienialle välttämätöntä infrastruktuuria, valtio vastaa perheiden ruokahuollosta.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön jäsen Richard N'kurunziza sanoo, että uudisasutusleirit ilman kunnollisia käymälöitä ja puhdasta juomavettä ovat erityisen alttiita koleralle.

Kolera tarttuu likaisen veden tai oksennuksen kautta. Kolera aiheuttaa kovaa ripulia ja oksentelua, ja sen kantaja voi kuolla nestehukkaan jopa muutamassa tunnissa. Köyhyys estää Mosambikia rakentamasta riittävää vesihuoltoa koko maahan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia