Tuberkuloosi koituu monen aids-potilaan kohtaloksi Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuberkuloosi koituu monen aids-potilaan kohtaloksi Afrikassa

Tuberkuloosi tappaa yli puoli miljoonaa afrikkalaista vuodessa. Vitsauksen taltuttaminen vaatii tuberkuloosin vastaisen työn yhdistämistä aidsin torjuntaan, asiantuntijat sanovat.

Bakteeriperäisen keuhkotuberkuloosin ja viruksen aiheuttaman aids-immuunikatosairauden tiet risteävät monin tavoin Afrikassa.

Saharan eteläpuolisen Afrikan hiv-positiivisista reilusti yli puolet sairastaa tuberkuloosia. Eräissä Afrikan maissa jopa 75–80 prosenttia tubipotilaista kantaa myös hiviä.

Koko maailman 40 miljoonasta hi-viruksen kantajasta joka kolmannella on myös tuberkuloosi.

Kateus jarruttaa yhteistyötä

Pisaratartuntana leviävä tuberkuloosi voidaan hoitaa, mutta hoitamattomana se saattaa viedä hengen. Erityisessä vaarassa ovat aidsiin sairastuneet.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tietojen mukaan tuberkuloosi on afrikkalaisten hivin kantajien tärkein kuolinsyy: tubin saaneista hiv-positiivisista 90 prosenttia menehtyy muutamassa kuukaudessa.

Afrikassa kuolee tubiin 590 000 ihmistä joka vuosi, ja Afrikka on ainoa maanosa, jossa tauti yleistyy nopeasti. Osasyynä on hiv: Saharan eteläpuolisessa Afrikassa elää 60 prosenttia kaikista viruksen kantajista.

"Vaikka tautien välillä on vahva yhteys, monet tubi- ja hiv-ohjelmat eivät tee Afrikassa – tai muuallakaan – yhteistyötä", Tuberkuloosin ja keuhkosairauksien vastaisen liiton hiv-osaston johtaja Paula Fujiwara muistutti järjestön vuosikokouksessa marraskuussa Etelä-Afrikassa.

Fujiwara syyttää kateutta: isot ja tärkeät aids-järjestöt pelkäävät pienten tubiohjelmien vievän niiltä huomiota ja rahoitusta.

Rahoitus pitää uudistaa

Tuberkuloosin ja keuhkosairauksien vastainen liitto on laatinut suunnitelman tautien rinnakkaisesta hoidosta. Keskeistä on tubin ja hivin ristiintestaus, jota kokeillaan muun muassa Kongon demokraattisessa tasavallassa, Zimbabwessa ja Ugandassa.

Vuonna 2005 koko maailmassa tehtiin tubitesti vain seitsemälle prosentille hiv-potilaista, YK:n aids-ohjelman neuvonantaja Alasdair Reid kertoo.

"Se on järkyttävää. Testaamalla tubin hivin kantajilta voimme pelastaa tuhansia ja tuhansia henkiä joka vuosi."

Reid vaatii myös rahoituksen uudistamista. Nyt varat ohjataan joko tubi- tai aids-työhön, eikä niitä voi käyttää ristiin.

Kielteinen leima vaikeuttaa hoitoa

Sambialainen hivin kantaja Winstone Zulu kannattaa yhteistyötä.

"On ymmärrettävä, että Afrikassa ihmiset eivät kuole hiviin tai aidsiin, vaan tuberkuloosiin", hän painottaa.

"Sain itse tubin 1996, ja se on ollut ainoa sairaus, joka todella yritti tappaa minut. Olen kantanut hi-virusta 17 vuotta ja pärjännyt hienosti yhdistelmälääkityksen ansiosta. Kaikki muuttui, kun tuberkuloosi iski."

Zulu kiittää hengestään nopeasti saamaansa tubilääkitystä, joka kohensi tilanteen muutamassa viikossa. "Neljälle veljelleni apu tuli kuitenkin liian myöhään", hän suree.

Etelä-Afrikan terveysministeriön pääjohtaja Thami Mseleku varoittaa, että aidsin kielteinen leima vaikeuttaa myös tuberkuloosin hoitoa.

"Ihmiset eivät halua mennä tubitestiin, koska he pelkäävät sen yhteyttä hiviin", hän sanoo.

Rokote on vuosikymmeniä vanha

Tuberkuloosin riskejä lisää myös bakteerikannan muuttuminen vastustuskykyiseksi yhä useammille lääkkeille.

"Tuberkuloosilääkkeitä ei ole parannettu 40 vuoteen. Rokote on 80 vuotta vanha", Foundation for Innovative Diagnostics -järjestön edustaja Giorgio Roscigno huomauttaa.

Hänellä on myös hyviä uutisia: seitsemän eri lääkekehitelmää on testausvaiheessa, ja niistä kahden uskotaan tepsivän vanhoille lääkkeille resistenttiin tubiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia