Toimittajien murhaajat pääsevät helpoimmalla Irakissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Toimittajien murhaajat pääsevät helpoimmalla Irakissa

Yli 90 toimittajan murhat ovat selvittämättä Irakissa.

Irak johtaa neljättä vuotta peräkkäin lehdistönvapausjärjestö Committee to Protect Journalistsin (CPJ) rankaisemattomuusindeksiä.

Indeksissä listataan maat, joissa toimittajia murhataan ilman, että rikoksia selvitetään. Irak on ollut listan kärjessä siitä asti, kun sitä alettiin vuonna 2008 julkaista. Vuosikymmenen aikana maassa on tapettu 92 toimittajaa, joista yhdenkään murhaa ei ole selvitetty. 

Toimittajien murhatutkimuksissa puolestaan on edistynyt viime vuoden aikana Venäjä, joka on avannut useita ratkaisemattomia toimittajien murhatutkimuksia CPJ:n painostuksen jälkeen ja myös antanut kaksi tuomiota.

CPJ:n mukaan rankaisemattomuus on tärkeä indikaattori, kun arvioidaan lehdistön- ja ilmaisunvapauden tilaa. Rankaisematon väkivalta toimittajia kohtaan johtaa usein siihen, että toimittajat sensuroivat itseään, jättävät ammattinsa tai pakenevat maasta.

CPJ:n indeksissä on 13 maata, joissa on vähintään viisi selvittämätöntä toimittajien murhaa. Irakin jälkeen pahimpia maita ovat Somalia, Filippiinit ja Sri Lanka.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia