Timantit Israel-boikotin tähtäimessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Timantit Israel-boikotin tähtäimessä

Etelä-Afrikan ammattiyhdistysliike virittelee boikottia Israelia vastaan. Ensikohteena ovat avokadot, mutta taka-ajatuksena on lopettaa timanttien hionta Israelissa.

Etelä-Afrikan elintarvikealan ammattiliitto Fawu on ilmoittanut kauppaketjuille, että Israel tuottaa miehittämillään palestiinalaisalueilla avokadoja "orjuuden kaltaisissa olosuhteissa" ja riistää lapsityövoimaa.

Fawun pääsihteeri Katishi Masemola myöntää, että Etelä-Afrikka tuo Israelista vain pari prosenttia avokadoistaan, mutta hänen mielestään sekin on liikaa.

Israelin-vastaisia pakotteita vaativan liikkeen toimintaa Etelä-Afrikassa johtava Shaheed Mohamed myöntää, että avokadot ovat jäävuoren huippu.

"Suurin huolenaiheemme ovat timantit. Israel ostaa raakatimantteja Etelä-Afrikasta, leikkaa ja hioo ne, ja myy ne takaisin liki kymmenkertaisella hinnalla. Sama koskee kultaa", Mohamed kertoo.

Hänen mukaansa timantit ovat Israelille tärkeä tulonlähde, vaikka se ei itse tuota ensimmäistäkään. Etelä-Afrikan laajaa työttömyyttä helpottaisi, jos hionta tehtäisiin kotona, Mohamed järkeilee.

Etelä-Afrikan johtava kaivosyhtiö De Beers on irtisanonut vuoden aikana 1 200 työntekijää, ja lisää potkuja on tulossa, yhtiön Kimberlyn kaivoksen ay-johtaja Rivonia Mura Khosi kertoo.

Masemolan mukaan Israelin-vastainen liike voimistuu Etelä-Afrikassa. "Emme ole vielä esittäneet vaatimusta pakotteista, mutta se on tulossa lähikuukausina, sillä tiedämme, että Israel kohtelee palestiinalaisia julmasti."

Mohamedin mielestä kaikki Israelissa jalostetut timantit pitäisi julistaa konfliktitimanteiksi, jotka ovat kansainvälisessä boikotissa. Asiaa koskeva kampanja alkaa helmikuussa Etelä-Afrikan ohella Australiassa, Britanniassa, Irlannissa ja Kanadassa.

Etelä-Afrikan hallitsevalla ANC-puolueella on ollut perinteisesti hyvät suhteet Palestiinan vapautusliikkeeseen PLO:hon. Etelä-Afrikan valkoinen apartheid-hallitus taas teki yhteistyötä Israelin kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia