Tiilikuormien rahtaaminen vaihtui kouluun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tiilikuormien rahtaaminen vaihtui kouluun

Bangladeshilainen Ripon Ali kuljetti 12-vuotiaana työkseen ihmisiä ja jopa 200-300 kilon tiilikuormia riksha-pyörällään. Päiväansiot olivat noin 65 senttiä. Suomalaisten oppilaiden keräämän Taksvärkki-keräyksen avulla hän pääsi kouluun ja on pärjännyt erinomaisesti. Taksvärkki-keräyksiä on järjestetty jo lähes 40 vuotta.

Bangladeshilainen Ripon Ali kuljetti 12-vuotiaana työkseen ihmisiä ja jopa 200-300 kilon tiilikuormia riksha-pyörällään. Päiväansiot olivat noin 65 senttiä. Suomalaisten oppilaiden keräämän Taksvärkki-keräyksen avulla hän pääsi kouluun ja on pärjännyt erinomaisesti. Taksvärkki-keräyksiä on järjestetty jo lähes 40 vuotta.

Bangladeshilainen Ripon Ali kuljetti 12-vuotiaana työkseen ihmisiä ja painavia lasteja riksha-pyörällään. Hän oli joutunut keskeyttämään koulunkäynnin toiseen luokkaan, koska isän toimeentulo ei riittänyt nelihenkisen perheen elättämiseen.

Ripon veti polkupyörällä 200-300 kilon tiilikuormia, josta hänelle maksettiin noin 65 senttiä päivässä. Työtä oli jokaiselle päivälle sunnuntaita lukuun ottamatta.

Riponin äiti toivoi, että perheen tilanne paranisi niin, ettei pojan tarvitsisi enää polkea raskasta rikshaa. Ripon itsekin haaveili, että pääsisi jonain päivänä takaisin kouluun. Hän haluaisi myös toteuttaa suuren unelmansa: tulevansa kuuluisaksi näyttelijäksi.

Ripon pääsi koulun penkille, Taksvärkkikeräyksen varoilla rakennettuun kouluun numero 9, Baribathanin kylässä. Ripon on pärjännyt kulussa erinomaisesti, eikä aiokaan jättää opiskeluaan tähän, vaan pyrkii jatkoluokille hallituksen ylläpitämään kouluun. Pääsykokeet ovat juuri olleet ja niissä pärjääminen avaisi mahdollisuudet pitkälle tulevaisuuteen. Nyt 16-vuotiaan Riponin haaveena on opiskella lääkäriksi asti. Pojan vakava ilme ja uhmakas katse panevat uskomaan hänen tavoitteisiinsa.

Riksakuskin työstä saatu 65 sentin päiväpalkka oli ollut merkittävä lisätulo perheelle. Jotta perhe ei köyhtyisi entisestään, Riponin äidille annettiin 80 euron pienlaina, jonka avulla hän on aloittanut kyläkioskin pyörittämisen. Äiti myy kioskissaan riisiä, teetä, keksejä, betelpähkinöitä, mausteita ja ruokaöljyä. Hän on uskaltanut rikkoa rajoja, sillä kaupan pito ei perinteisesti ole ollut naisten tehtävä.

Laina on tietenkin maksettava takaisin korkoineen. Kauppa tuottaa sen verran, että takaisinmaksussa ei ole ollut ongelmia. Lainan korko käytetään myöhemmin muun muassa Riponin opettajan palkan maksuun.

Riponin koti sijaitsee 30 000 asukkaan Jhenidahissa Lounais-Bangladeshissa.

Suomalaiset oppilaat osallistuneet Taksvärkki-keräykseen jo lähes 40 vuotta

Mahfuzul Islam vierailee Suomessa kertomassa, miten suomalaisten koululaisten keräämällä rahalla on autettu lounais-Bangladeshin lapsityöläisiä palaamaan kouluun. Bangladeshilainen Mahfuzul Islam on Taksvärkki ry:n vieraana 30.1.-5.2.2006.

Taksvärkki ry järjesti lukuvuonna 2002-2003 Unelmana kouluaamu -keräyksen, jonka tuotoilla autetaan Bangladeshin lapsityöläisiä palaamaan kouluun. Useat Bangladeshin 8-14-vuotiaat lapset tekevät maatöitä, vetävät rikshaa tai ovat kotiapulaisina. Monet heistä eivät ole päässeet lainkaan kouluun eivätkä siis osaa lukea tai kirjoittaa.

Keräysvaroilla toteutetaan yhdessä bangladeshilaisen järjestön Uttaron Samaj Kallyan Samityn kanssa kehitysyhteistyöhanketta vuosina 2003-2007. Hankkeen avulla lapsityöläisille on annettu mahdollisuus käydä koulua ja leikkiä yhdessä muiden lasten kanssa. Rahoilla on rakennettu 27 koulutuskeskusta. Jotta heidän perheensä eivät olisi enää riippuvaisia lasten kotiin tuomista ansioista, perheitä on tuettu terveyspalveluin, koulutuksin ja mikroluotoin.

Taksvärkkikeräykseen osallistui 47 614 oppilasta 245 oppilaitoksesta ja se tuotti 328 279,97 euroa. Lapsityöläisten auttaminen koulutuskeskuksissa jatkuu myös hankerahoituksen loputtua.

Lapsityövoiman hyväksikäyttö on vakava ongelma koko maailmassa. Joka viides lapsi maailmassa tekee töitä. Suurin osa heistä, noin 61 prosenttia, asuu Aasiassa. Bangladeshissa työtä tekee joka kolmas lapsi.

Suomalaiset koululaiset ja opiskelijat ovat tehneet taksvärkkiä vuodesta 1967. Tekemällä päivän työn ja lahjoittamalla palkkansa Taksvärkki ry:n keräykseen he ovat auttaneet kehitysmaiden lapsia ja nuoria jo 39 vuotta. Taksvärkki ry on aatteellisesti, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestöjen järjestö, jonka jäsenenä on 12 palkansaaja-, opiskelija-, rauhan- ja kirkon nuorisotyön järjestöä.

Mahfuzul Islamin ja Ripon Alin voi tavata haastatteluja varten. Kysy lisää Taksvärkki ry, toiminnanjohtaja Lauri Peltonen puh. 040 8480 905.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia