Tietoverkkorikollisuus muhii köyhissä maissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tietoverkkorikollisuus muhii köyhissä maissa

Kehitysmaista on tulossa teollisuusmaita haavoittuvampia tietoverkkorikollisuudelle, koska it-sektori kasvaa niissä nyt hurjaa vauhtia. Tämä osoitti mm. viime vuonna Aasian kännyköissä levinnyt virus. Toisissa yhteyksissä kehitysmaiden suojaamattomia verkkoyhteyksiä on käytetty "laukaisualustoina" hyökkäyksissä teollisuusmaiden järjestelmiä vastaan, raportoi IPS.

Bangkok, 02.05.05 (IPS) - Useissa Aasian maissa saatiin jo viime vuonna esimakua siitä, että tietokoneviruksilla voidaan häiritä myös matkapuhelinviestintää. Tietoverkkorikollisuus tuntuu muutenkin käyttävän kehitysmaita kasvualustanaan.

Cabir-niminen virus ilmaantui keväällä 2004 tiettyihin Nokian kännyköihin Filippiineillä, Vietnamissa ja Kiinassa. Myöhemmin virus levisi kaikkiaan yhdeksään maahan, joihin kuuluvat muun muassa Intia ja Arabiemiirikuntien liitto.

Uhka ei ole edelleenkään tyystin ohi. "Se oli ensimmäinen virushyökkäys matkapuhelimiin, emmekä tiedä vieläkään, kun viruksen suunnitteli", Kanadan oikeusministeriön tietoverkkorikollisuuden asiantuntija Gareth Sansom kertoo.

Sansom osallistui rikosten ehkäisyä käsittelevään YK:n konferenssiin huhtikuun lopulla Bangkokissa Thaimaassa.

Hänen mukaansa kännykkävirus osoittaa, että kehitysmaat eivät ole immuuneja tietoverkkorikollisuudelle. Pikemminkin kehitysmaista on tulossa teollisuusmaita haavoittuvampia, koska it-sektori kasvaa niissä nyt hurjaa vauhtia.

Sansomin mielestä kännykkävirus on osoitus siitä, että rikolliset hyödyntävät juuri it-alan heikkoja kohtia.

Toisissa yhteyksissä kehitysmaiden suojaamattomia verkkoyhteyksiä on käytetty "laukaisualustoina" hyökkäyksissä teollisuusmaiden järjestelmiä vastaan.

Kansainvälisen tietoliikenneliiton (ITU) mukaan kehitysmaissa on sataa asukasta kohti 4 internetin käyttäjää ja 3 tietokonetta. Teollisuusmaissa vastaavat luvut ovat 33 ja 36.

Vaikka teollisuusmaissa asuu vain viidennes maapallon asukkaista, heillä on 82 prosenttia tietokoneista. Internetin käyttäjistä he muodostavat 76 prosenttia, ja internet-palvelimista on heidän hallussaan liki 98 prosenttia.

YK laatii parhaillaan ensimmäistä tietoverkkorikollisuutta säätelevää kansainvälistä sopimusta.

Ajatuksen otti esille Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton, ja tarkoitus on estää internetin väärinkäyttöä esimerkiksi lapsipornon ja virusten levittämiseen, kertoo Palitha Kohona, joka johtaa sopimuksen valmistelua YK:ssa.

Eräs esimerkki tietoverkon väärinkäytöstä saatiin Australiassa, kun kaksi sikäläistä henkilöä lähetteli 6-7 miljoonaa sähköpostiviestiä australialaisiin ja yhdysvaltalaisiin osoitteisiin vaikuttaakseen tietyn amerikkalaisyrityksen noteeraukseen Nasdaq-teknologiapörssissä.

Muita tavallisia tietoverkkorikoksia ovat muun muassa käyttäjätunnusten luvaton haltuunotto ja luottokorttien väärinkäyttö. Tietojärjestelmien kaataminen virusten avulla aiheuttaa toisinaan miljoonavahingot.

"Ensimmäiset 1980-luvulla ilmaantuneet virukset oli kirjoitettu Yhdysvalloissa, mutta nyt niitä tulee runsaasti 'digikuilun' yli Latinalaisesta Amerikasta ja Aasiasta", Sansom sanoo.

Hänen mukaansa ongelmaan ei siksi kannata etsiä erillisiä ratkaisuja. "Valvontamekanismit on toteutettava lukuisilla eri tasoilla, ja niitä on päivitettävä säännöllisesti uusilla puolustuskeinoilla, joita luodaan tietoverkkorikollisuutta vastaan", hän korostaa.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia