Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Tiet pullonkaulana Kuuban maataloudessa

Sadekaudella maitoauton avuksi tarvitaan kaksi traktoria.
(Kuva: Thomassin Mickaël / cc 2.0)

(IPS) -- Kuuba yrittää lisätä kotimaista ruuantuotantoa, mutta jarruna ovat muiden ongelmien ohella huonokuntoiset tiet. Esimerkiksi Cauto Cristossa itäisen Kuuban maaseudulla kuorma-autot juuttuvat sateella liejuun.

"Kun tiet saadaan korjattua, olot kohenevat alangoilla, joille valtaosa maataloudestamme keskittyy", uskoo Cauto Criston apulaispormestari Alberto López. Kunnan 21 000 asukasta ovat hajallaan yksityisillä, valtiollisilla ja osuuskuntatiloilla.

Huonot tiet harmittavat muuallakin Kuubassa ja aiheuttavat yhdessä kehnon ajoneuvokannan kanssa sekä liikkumis- että turvallisuusongelmia.

Maatalous kärsii myös investointien ja työvoiman puutteesta, vaikka alan kehittäminen on presidentti Raúl Castron hallituksen kärkihankkeita.

Puolet päällystämättä

Kuuban 68 000 tiekilometristä puolet on päällystämättä. Valtio on hiljan investoinut 35 miljoonaa euroa teiden kunnostamiseen. Rahalla on rakennettu neljä asvalttiasemaa ja koulutettu työväkeä.

Tienparannus keskittyy valtakunnallisiin ja maakuntien valtateihin, mutta noin 70 prosenttia väylistä on kuntien vastuulla.

Kuuban keskusjohto on viime aikoina höllännyt ohjaksia ja antanut kunnille lisää päätösvaltaa. Lópezin mukaan se helpottaa esimerkiksi tieasioiden hoitoa.

Hän toivoo, että yritykset pannaan tänä vuonna maksamaan veroa kotikuntiinsa ja tuotolla voidaan rahoittaa tiehankkeita.

Tappiollista toimintaa

Cauto Cristo sijaitsee 730 kilometriä Havannasta itään. Kunta tuottaa runsaasti lihaa, maitotuotteita ja ruokakasveja. Vain kymmenesosa kulutetaan itse, loput viedään Granman maakunnan muihin osiin.

"Kun kuorma-auto lähtee hakemaan tuotteita, joudumme monesti lähettämään perään kaksi traktoria, jotka kiskovat auton liejusta. Se nostaa polttoainekulut moninkertaisiksi", sanoo seudun pienviljelijöiden puheenjohtaja Reinaldo Naranjo.

Tilastojen mukaan 151 valtionyhtiötä tuotti Kuubassa viime vuonna tappiota ja lähes puolet niistä toimi maatalousministeriön alaisuudessa.

Pulaa maidosta

Naranjon mukaan maitoa tuotetaan eniten juuri sadekaudella, jolloin tiet menevät kulkukelvottomiksi. Kuubassa on jatkuvasti pulaa maidosta eikä tuotantoa saada lisättyä kylliksi.

Maidontuotanto kasvoi viidenneksen vuosina 2007–2013, mutta määrä jäi silti puoleen vuoden 1989 omavaraisesta tasosta.

Granman maakunnassa toimii Kuuban suurin meijerialan yritys, yli 1 800 työntekijän Empresa de Productos Lácteos Bayamo. Raaka-ainepulan vuoksi sen kapasiteetista on käytössä vain neljäsosa, kertoo yhtiön johtaja Rauel Medina.

Lisää pienviljelijöitä

Kuubassa on viljelykelpoista maata yli kuusi miljoonaa hehtaaria, mutta neljännes siitä on nyt kesantona.

Valtio on vuodesta 2008 jakanut joutomaita viljelystä kiinnostuneille. Cauto Criston pienviljelijäyhdistyksen jäsenmäärä on sen jälkeen yli tuplaantunut noin kahteentuhanteen.

Daniel Soto, 48, peri isältään maata 18 kilometrin päästä kunnan keskustasta, jossa hän asuu. Hän on tehnyt maistaan vaihtokaupat kahdesti saadakseen pellot lähemmäs kotiaan.

"Viime vuosina pahentuneet kuljetusongelmat vaikeuttivat tiluksien hoitoa. Koska lapset sairastelevat, emme voi asua syrjässä", hän selittää.

Maatalous ja kehitysmaat liikennemaataloustalous Kuuba Suomen IPS

Lue myös

Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.
Kaksi kasvosuojaimin varustautunutta miestä seisoo kanaparven vieressä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut

Koronavirus heikentää ruokaturvaa, koska monella rajoitusten takia työnsä menettäneellä ei ole enää varaa ostaa syötävää. Virus luo kuitenkin myös epäsuorempia uhkia. Joissakin Afrikan maissa satoa on pilaantunut ja siipikarjaa kuollut, kun maat ovat asettaneet tiukkoja liikkumisrajoituksia.
Kaksi ihmistä vedessä riisipellolla.

”Viljelyä ei oikein voi hoitaa etätyönä” – Kovaotteinen koronasulku vaikeuttaa pienviljelijöiden ruuantuotantoa Filippiineillä

Filippiinien maataloutta hallitsevat siirtomaa-ajan perintönä vientiin suuntautuneet suurtilat, joita viljelevät maattomat vuokraviljelijät. Koronarajoitukset estävät sekä viljelyn että ruuan kuljettamisen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Omelijoita ompelukoneidensa takana tehtaassa

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta

Kehityttyvien maiden resursseista iso osa menee velkojen korkoihin, kun niitä tarvittaisiin koronakriisistä kärsivien ihmisten auttamiseen, sanoo Botswanan entinen kauppaministeri Bogolo Joy Kenewendo.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.

Tuoreimmat

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta
Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”