Tiet pullonkaulana Kuuban maataloudessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tiet pullonkaulana Kuuban maataloudessa

Sadekaudella maitoauton avuksi tarvitaan kaksi traktoria.

(IPS) -- Kuuba yrittää lisätä kotimaista ruuantuotantoa, mutta jarruna ovat muiden ongelmien ohella huonokuntoiset tiet. Esimerkiksi Cauto Cristossa itäisen Kuuban maaseudulla kuorma-autot juuttuvat sateella liejuun.

"Kun tiet saadaan korjattua, olot kohenevat alangoilla, joille valtaosa maataloudestamme keskittyy", uskoo Cauto Criston apulaispormestari Alberto López. Kunnan 21 000 asukasta ovat hajallaan yksityisillä, valtiollisilla ja osuuskuntatiloilla.

Huonot tiet harmittavat muuallakin Kuubassa ja aiheuttavat yhdessä kehnon ajoneuvokannan kanssa sekä liikkumis- että turvallisuusongelmia.

Maatalous kärsii myös investointien ja työvoiman puutteesta, vaikka alan kehittäminen on presidentti Raúl Castron hallituksen kärkihankkeita.

Puolet päällystämättä

Kuuban 68 000 tiekilometristä puolet on päällystämättä. Valtio on hiljan investoinut 35 miljoonaa euroa teiden kunnostamiseen. Rahalla on rakennettu neljä asvalttiasemaa ja koulutettu työväkeä.

Tienparannus keskittyy valtakunnallisiin ja maakuntien valtateihin, mutta noin 70 prosenttia väylistä on kuntien vastuulla.

Kuuban keskusjohto on viime aikoina höllännyt ohjaksia ja antanut kunnille lisää päätösvaltaa. Lópezin mukaan se helpottaa esimerkiksi tieasioiden hoitoa.

Hän toivoo, että yritykset pannaan tänä vuonna maksamaan veroa kotikuntiinsa ja tuotolla voidaan rahoittaa tiehankkeita.

Tappiollista toimintaa

Cauto Cristo sijaitsee 730 kilometriä Havannasta itään. Kunta tuottaa runsaasti lihaa, maitotuotteita ja ruokakasveja. Vain kymmenesosa kulutetaan itse, loput viedään Granman maakunnan muihin osiin.

"Kun kuorma-auto lähtee hakemaan tuotteita, joudumme monesti lähettämään perään kaksi traktoria, jotka kiskovat auton liejusta. Se nostaa polttoainekulut moninkertaisiksi", sanoo seudun pienviljelijöiden puheenjohtaja Reinaldo Naranjo.

Tilastojen mukaan 151 valtionyhtiötä tuotti Kuubassa viime vuonna tappiota ja lähes puolet niistä toimi maatalousministeriön alaisuudessa.

Pulaa maidosta

Naranjon mukaan maitoa tuotetaan eniten juuri sadekaudella, jolloin tiet menevät kulkukelvottomiksi. Kuubassa on jatkuvasti pulaa maidosta eikä tuotantoa saada lisättyä kylliksi.

Maidontuotanto kasvoi viidenneksen vuosina 2007–2013, mutta määrä jäi silti puoleen vuoden 1989 omavaraisesta tasosta.

Granman maakunnassa toimii Kuuban suurin meijerialan yritys, yli 1 800 työntekijän Empresa de Productos Lácteos Bayamo. Raaka-ainepulan vuoksi sen kapasiteetista on käytössä vain neljäsosa, kertoo yhtiön johtaja Rauel Medina.

Lisää pienviljelijöitä

Kuubassa on viljelykelpoista maata yli kuusi miljoonaa hehtaaria, mutta neljännes siitä on nyt kesantona.

Valtio on vuodesta 2008 jakanut joutomaita viljelystä kiinnostuneille. Cauto Criston pienviljelijäyhdistyksen jäsenmäärä on sen jälkeen yli tuplaantunut noin kahteentuhanteen.

Daniel Soto, 48, peri isältään maata 18 kilometrin päästä kunnan keskustasta, jossa hän asuu. Hän on tehnyt maistaan vaihtokaupat kahdesti saadakseen pellot lähemmäs kotiaan.

"Viime vuosina pahentuneet kuljetusongelmat vaikeuttivat tiluksien hoitoa. Koska lapset sairastelevat, emme voi asua syrjässä", hän selittää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia