Thaimaan siirtotyöläiset lintuinfluenssavaarassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Thaimaan siirtotyöläiset lintuinfluenssavaarassa

Lintuinfluenssan torjunta ei onnistu
Thaimaassa, ellei mukaan oteta broileriteollisuuden runsaslukuista
burmalaista vierastyövoimaa, asiantuntijat sanovat.

Lintuinfluenssan torjunta ei onnistu Thaimaassa, ellei mukaan oteta broileriteollisuuden runsaslukuista burmalaista vierastyövoimaa, asiantuntijat sanovat.

Thaimaan keskiosien ja pääkaupungin Bangkokin ympäristön elintarviketehtaissa työskentelee noin 100 000 ihmistä, joista arviolta 80 prosenttia on siirtolaisia, pääosin Burmasta mutta myös Kambodzhasta.

Esimerkiksi broileripakkaamojen koko vaihtelee muutamasta sadasta työntekijästä kahdeksaan tuhanteen.

"He ovat puolustuksen etulinjassa. Teollisuuden on suojeltava siirtotyöläisiä ja annettava heille tarvittavaa tietoa, välineitä sekä raportointikanavia", kansainvälisen elintarvike- ja palveluelojen ammattiliiton (IUF) tutkija Jasper Gross painottaa.

Myös kansainvälinen työjärjestö ILO korostaa nyt Kaakkois-Aasian pienten ja keskikokoisten kanafarmien sekä alan teollisuuden työntekijöiden roolia taistelussa H5N1-virusta vastaan.

"Oikealla valmennuksella työntekijät voivat vähentää taudin leviämisen riskiä. Nyt väki teurastamoissa ja lihanjalostamoissa on huolissaan tilanteesta", ILOn Bangkokin-toimiston terveysasiantuntija Tsuyoshi Kawakami sanoo.

Hän tähdentää, ettei vierastyöläisiä saa syrjiä tässä asiassa.

Toistaiseksi Thaimaan burmalaisille on pystytty toimittamaan vain heidän kotimaassaan tuotettua aineistoa lintuinfluenssasta.

Ammattiyhdistysliike patistaa kääntämään burmaksi samat ohjeet, jotka on jaettu thaimaalaisille työntekijöille.

Vuonna 2004 puhjennut lintuinfluenssa antoi kovan iskun Thaimaan siipikarjataloudelle. Sitä ennen maa vei 500 000 tonnia keitettyä ja raakaa kanaa vuodessa. Virus pakotti joukkoteurastuksiin, joiden seurauksena vienti putosi pahimmillaan 27 000 tonniin vuodessa.

Thaimaa onnistui hyvin viruksen taltuttamisessa, eikä maassa ole tavattu yhtään ihmiseen levinnyttä tartuntaa kahteen vuoteen. Menestyksen taustalla on kylätason vapaaehtoisverkosto, johon on värvätty 800 000 ihmistä. Nyt keitetyn kanan vienti on kasvanut 400 000 tonniin, mikä merkitsee yhtä prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia