Terveys- ja lapsijärjestöt: Keuhkokuumetta pitää torjua ponnekkaammin – Tappaa enemmän lapsia malaria ja ripuli yhteensä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Terveys- ja lapsijärjestöt: Keuhkokuumetta pitää torjua ponnekkaammin – Tappaa enemmän lapsia malaria ja ripuli yhteensä

Keuhkokuumetta voi torjua rokotteella ja hoitaa antibiooteilla, mutta käytännössä monet lapset jäävät ilman hoitoa. Järjestöjen vetoomuksen mukaan myöskään taudin tutkimustyötä ei rahoiteta riittävästi.

Vauva, nainen ja mies

Terveystyöntekijä Markson Farley (oik.) mittasi vauvan kuumetta Liberiassa vuonna 2013. Keuhkokuume oli vuonna 2018 alle viisivuotiaita eniten tappanut tauti. Kuva: Direct Relief / CC BY-NC-ND 2.0.

Keuhkokuume tappoi viime vuonna yli 800 000 alle viisivuotiasta lasta, vaikka tauti olisi parannettavissa. Sen torjumiseksi tarvitaan enemmän kansainvälisiä toimia, sanoo kuusi lapsi- ja terveysjärjestöä tänään julkaistussa vetoomuksessaan.

Käytännössä keuhkokuumeeseen kuolee lapsi joka 39. sekunti. Esimerkiksi viime vuonna lapsia kuoli enemmän keuhkokuumeeseen kuin malariaan ja ripuliin yhteensä.

Järjestön mukaan keuhkokuumeen vastaiseen työhön on kuitenkin vaikea saada riittäviä resursseja muihin tauteihin verrattuna. Maailmanlaajuisesti vain kolme prosenttia tarttuvien tautien tutkimusmenoista käytetään keuhkokuumeen tutkimiseen, vaikka se aiheuttaa 15 prosenttia alle viisivuotiaiden lasten kuolemista ja oli viime vuonna eniten heitä tappanut tauti.

”Suuri osa näistä kuolemista olisi vältettävissä. Tautia vastaan voi suojautua rokotteella, ja hoitokeinot ovat myös tiedossa. Lasten hengen pelastamisessa kyse on pitkälti tahdosta, toteaa Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen järjestön tiedotteessa.

Keuhkokuumeen aiheuttaja on bakteeri, virus tai sieni. Sen seurauksena keuhkoihin kertyy nestettä ja tulehdussoluja, mikä vaikeuttaa sairastuneen lapsen hengitystä.

Tautiin sairastuvat herkästi etenkin lapset, joiden vastustuskyky on heikentynyt esimerkiksi infektiotautien tai aliravitsemuksen takia. Myös saasteista johtuva heikko ilmanlaatu ja saastunut juomavesi lisäävät sairastumisen riskiä.

Keuhkokuumetta vastaan voi suojautua rokotteella, ja se voidaan hoitaa antibiooteilla. Kymmeniä miljoonia lapsia on kuitenkin edelleen rokottamatta ja yksi kolmesta jää ilman vaadittavaa sairaalahoitoa.

Vetoomuksen taustalla on Espanjassa tammikuussa järjestettävä ensimmäinen keuhkokuumekonferenssi, jossa ongelmaa on tarkoitus puida. Vetoomuksen mukaan keuhkokuumeesta eniten kärsivien maiden on laadittava strategia taudin torjumiseksi ja rikkaiden maiden, avunantajien ja yritysten on edistettävä rokotusohjelmien kattavuutta esimerkiksi hintoja alentamalla.

Yli puolet keuhkokuumeeseen liittyvistä kuolemantapauksista tapahtuu Nigeriassa, Intiassa, Pakistanissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Intiassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia