Tekoja naisistuneen HIV-epidemian nujertamiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tekoja naisistuneen HIV-epidemian nujertamiseen

UN Woman peräänkuuluttaa naisille ja tytöille tehtyjen lupausten lunastamista HIV-epidemian voittamiseksi.

Naisistuneen HIV-epidemian voittaminen vaatii yksimielistä toimintaa ja lisää resursseja naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi tehtyjen lupausten lunastamiseksi, kirjoittaa Suomen UN Women.

UN Womenin eilen käynnistyneelle YK:n AIDS-istunnolle muotoilemissa avainsuosituksissa pidetään epidemian pysäyttämisen kannalta välttämättömänä lisätä ennalta ehkäisevien ja hoitopalvelujen saatavuutta, rahoituksen turvaamista naisille tärkeisiin kysymyksiin sekä sukupuolittuneeseen väkivaltaan puuttumista.

Tuoreesta YK-raportista käy ilmi, että vaikka HIV:n leviäminen on viime vuosina hidastunut, on nuorista naisista kuitenkin tullut merkittävä riskiryhmä. Stigma, altistuminen väkivallalle ja sairastuneiden hoivasta huolehtiminen ovat haasteita, joihin kansainvälisen yhteisön on vastattava, jotta epidemia voitetaan.

HIV-epidemian naisistumista voi pitää selkeänä osoituksena siitä, että sukupuolten välinen epätasa-arvo on yhteydessä HIV-tartuntojen yleisyyteen. UN Women pitääkin väkivaltaa ja HIV:ä toisiaan vahvistavina pandemioina, joihin on puututtava samanaikaisesti.

Erilaisista kansainvälisistä sitoumuksista huolimatta naisten parissa tehtävä ennaltaehkäisy, hoito ja hoiva on UN Womenin mukaan yhä puutteellista. Järjestön pääjohtaja Michelle Bacheletin peräänkuuluttaa teoin osoitettua sitoumusta ja riittäviä resursseja lupausten lunastamiseen. Hänen mielestään on tärkeää ottaa HIV-positiiviset naiset mukaan tehokkaiden ratkaisujen suunnitteluun.

"He tietävät mitä pitää tehdä - ja me tiedämme mitä pitää tehdä. Meidän pitää vain tehdä se", sanoo Bachelet.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia