Takaisin kouluun Mogadishussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Takaisin kouluun Mogadishussa

Koulut alkavat vähitellen toimia Somalian pääkaupungissa alueilla, joilta al-Shabaabin islamistisissit vetäytyivät viime elokuussa.

Koulut alkavat vähitellen toimia Somalian pääkaupungissa alueilla, joilta al-Shabaabin islamistisissit vetäytyivät viime elokuussa.

Al-Shabaab piti vallassaan kahta kolmasosaa Mogadishusta. Nyt näiden alueiden 78 koulusta 20 on avannut ovensa, mutta nekin ovat lähes tyhjillään, koska perheet ovat vasta palaamassa takaisin kaupunkiin.

"Monet koulut ovat tuhoutuneet sodissa, ja ne pitäisi rakentaa uudelleen. Opetusta järjestetään myös joissain vaurioituneissa kouluissa", Sadeq Salaad yksityiskouluja ylläpitävästä Fpens-järjestöstä kertoo.

Fpens on vastannut Somalian koulujärjestelmän toiminnasta sen jälkeen, kun sisällissodat suistivat maan anarkiaan vuonna 1991.

Koulujen ohella sota on tuhonnut kodin monelta perheeltä, mikä hidastaa asukkaiden paluuta pääkaupunkiin.

Yhtenäinen opintosuunnitelma.

Somalian hallitus yrittää nyt ottaa koulutusta uudelleen hallintaansa. Al-Shabaabin vallan alla kouluissa opiskeltiin islamilaisten tutkintovaatimusten mukaan. Eri avustusjärjestöjen pyörittämissä kouluissa opiskellaan nyt vaihtelevin tavoin.

"Yritämme saada kahdeksan kuukauden kuluessa luotua yhteisen opetussuunnitelman, joka vastaa sisällissotaa edeltäneen ajan tasoa", Somalian opetusministeri Ahmed Aidee Ibrahim sanoo.

Ennen sotaa koulutus oli ilmaista, mutta Ibrahim ei voi luvata, onko se sitä jatkossa.
Kouluja köyhille ja orvoille

Viiden lapsen äiti Hasna Abdulkader Farah kertoo, että ilman sisällissotaa kaksi hänen viidestä pojastaan olisi jo valmistunut lukiosta.

"Rukoilen Allahia rankaisemaan al-Shabaabin sissejä, koska he ovat aiheuttaneet meille niin paljon harmia. Mutta Allah olkoon ylistetty, kun olemme nyt turvassa ja lapseni ovat saaneet palata kouluun", Hasna sanoo.

Monille muille somalialaislapsille kävi huonommin: heidät oli helppo rekrytoida taistelijoiksi.

Opetusministeri Ibrahim kertoo, että nyt suunnitellaan kouluja myös orvoille ja köyhien perheiden lapsille, koska se on paras tapa ehkäistä heitä värväytymästä sissiliikkeiden palvelukseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia