Taistelut pahentavat malilaisten siviilien hätää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Taistelut pahentavat malilaisten siviilien hätää

Yli 30 000 ihmistä pakeni viikonloppuna väkivaltaisuuksia, suomalaisten kummilapset turvassa.

Länsiafrikkalaisen Malin humanitaarinen kriisi on pahentunut taisteluiden kiihtymisen vuoksi. YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimiston OCHA:n mukaan viime viikonloppuna yli 30 000 ihmistä pakeni väkivaltaisuuksia.

Islamistikapinalliset valtasivat Pohjois-Malin viime vuonna. Taistelut kiihtyivät viime viikolla, kun kapinalliset etenivät maan eteläosiin ja valtasivat strategisesti tärkeän Konnan kaupungin. Ranska hyökkäsi maahan perjantaina.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on vaatinut, että kaikki konfliktin osapuolet suojelevat siviilejä. Järjestön mielestä Maliin pitäisi sijoittaa ihmisoikeustarkkailijoita, sillä siviilit ovat vaarassa joutua umpimähkäisen tulituksen kohteeksi alueilla, joilla siviilit ja kapinalliset sekoittuvat.

Konnan kaupungin valtauksessa on jo Amnestyn ja Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan mukaan kuollut siviileitä. Kapinallisia epäillään myös lapsisotilaiden ottamisesta.

OCHA:n edustajan Jens Laerken mukaan kun pakolaisten määrä nousee, sanitaatiota, suojaa, terveyspalveluita ja ruokaa on todennäköisesti entistä vaikeampi saada Malissa. Järjestön mukaan noin 4,2 miljoonaa malilaista tarvitsee tänä vuonna humanitaarista apua.

Avustusjärjestöjen on kuitenkin yhä vaikeampi tavoittaa siviileitä väkivaltaisuuksien vuoksi. Ongelmana on myös rahoitusvaje. Humanitaariset toimijat ovat pyytäneet Malin tueksi 370:tä miljoonaa dollaria, mutta vain kaksi miljoonaa on saatu kokoon.

Malissa arvioidaan olevan yhteensä noin 229 000 pakolaista ja naapurimaissa noin 144 500.

Yli 400 suomalaisella on kummilapsi Malissa kehitysyhteistyöjärjestö Planin kautta. Kummikoordinaattori Mira Paakkolanvaara kertoo, että kaikki ovat turvassa. Plan Mali on järjestämässä maan pakolaisille apua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia