Taantuma hiljentää liikennettä Suezilla, Egypti menettää kanavatuloja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Taantuma hiljentää liikennettä Suezilla, Egypti menettää kanavatuloja

Egyptin valtion tuloihin syntyy tänä vuonna tuntuva lovi, kun Suezin kanavan käyttäjämaksut kutistuvat. Talouskriisi on vähentänyt kuljetuksia, minkä vuoksi kanavatulojen ennustetaan vähenevän viidenneksellä.

Egyptin valtion tuloihin syntyy tänä vuonna tuntuva lovi, kun Suezin kanavan käyttäjämaksut kutistuvat.Talouskriisi on vähentänyt kuljetuksia, minkä vuoksi kanavatulojen ennsutetaan vähenevän viidenneksellä.

"Kanavatulojen menetyksestä 90 prosenttia johtuu talouskriisistä", Suezin kanavahallinnon tiedottaja Tarek Hussein sanoo. Hänen mukaansa somalialaisten merirosvojen toiminta on vähäinen haitta lamaan verrattuna.

Kanavamaksut muodostavat matkailun ja ulkomailla asuvien egyptiläisten rahalähetysten ohella maan tärkeimmän valuuttatulojen lähteen, Sueifin yliopiston rehtori Mohammed Mahmud Yussef vahvistaa.

Globaalin talouskasvun vauhdittama kauppa nosti Suezin kanavatulot viime vuonna ennätyskorkealle, yli neljään miljardiin euroon, Hussein kertoo.

Merirosvouksen vaikutus vähäinen

Merirosvoilun kiihtyminen Afrikan sarven edustalla ja Adeninlahdella sai sittemmin jotkut isot varustamot reitittämään aluksiaan Afrikan ympäri Suezin sijasta.

Rosvouksen vaikutus kanavatuloihin jäi kuitenkin vähäiseksi, Yussef sanoo.

"Se on lähinnä nostanut varustamojen vakuutusmaksuja, kuten on tapahtunut myös jokaisen Persianlahden sodan aikana", hän jatkaa.

Kun Somalian edustalla partioi nyt lukuisten maiden sota-aluksia, Suezin reitti on jopa turvallisempi kuin Hyväntoivonniemen kierto, missä vastaavaa suojaa ei ole, Hussein vakuuttaa.

Hän muistuttaa, että viime marraskuussa Kenian edustalla kaapattu saudiarabialainen tankkialus Sirius Star ei ollut matkalla Suezille, vaan etelän kautta Yhdysvaltoihin.

Talouskriisi vaikuttaa kielteisesti merikuljetuksiin

Talouskriisi kuitenkin aiheuttaa egyptiläisille huolta. Hussein sanoo kanavan tuottaneen tämän vuoden tammi-helmikuussa 20 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

"Odotamme alamäen jatkuvan pitkin vuotta. Talouskriisi tuntuu kaikissa maailman maissa, ja se vaikuttaa merikuljetuksiin erityisen kielteisesti."

Kuljetusten vähnemistä heijastaa Husseinin mukaan sekin, että keskikokoisen säiliöaluksen vuokraaminen maksoi ennen kriisiä noin 135 000 euroa päivä, mutta nyt hinta on enää 13 500 euroa.

Alkuvuodesta Egyptin hallitus laski, etteivät kanavatulot putoaisi tänä vuonna kuin 3,5 prosenttia. Nyt puhutaan jo 20 prosentista.

Tässä tilanteessa kanavahallinto on päättänyt pidättyä maksujen korotuksista, joita aiemmin tehtiin 2-4 prosenttia vuodessa, Hussein kertoo.

Yussefin mukaan kriisi verottaa kaikkia Egyptin tulonlähteitä. Matkailun tuotot ovat pudonneet 18 prosenttia, ja rahalähetykset ulkomailta ovat alkaneet kutistua, kun työnsä menettänyttä väkeä virtaa kotiin varsinkin Persianlahden maista. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia