Syyria kiduttanut vankeja kuoliaaksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyria kiduttanut vankeja kuoliaaksi

Ainakin 88 vangittua on Amnesty Internationalin raportin mukaan kuollut Syyriassa, suurin osa kidutuksen seurauksena.

Amnesty Internationalin elokuun lopussa julkistama raportti osoittaa, että ainakin 88 ihmistä on kuollut Syyriassa vankeudessa viimeisten kuukausien aikana.

Amnestyn Suomen osaston oikeudellisen asiantuntijan Susanna Mehtosen mukaan vangittujen ja pidätettyjen kuolemat ovat lisääntyneet hälyttävästi. ”Tutkijamme ovat kuulleet kammottavia kuvauksia kidutuksista. Uskomme Syyrian hallinnon vainoavan kansalaisiaan systemaattisesti,” Mehtonen lisää.

Amnestyn raportissa mainitut henkilöt oli pidätetty, koska he olivat osallistuneet tai heidän uskottiin osallistuneen mielenosoituksiin. Amnestyn mukaan uhrien joukossa on 10 alaikäistä, joista nuorimmat ovat 13-vuotiaita.

Vangittujen kidutukseen "viittaavat muun muassa palovammat, tylpän esineen aiheuttamat vammat, ruoskanjäljet ja viillot", Amnesty toteaa. Kidutus ja muu julma kohtelu on myös ainakin 52 tapauksessa joko suoraan tai välillisesti aiheuttanut uhrien kuoleman.

Mehtosen mukaan vankien kuolemat viittaavat kansainvälisen oikeuden mukaisiin rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Amnesty onkin vaatinut YK:n turvallisuusneuvostoa saattamaan Syyrian tilanteen Kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkittavaksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia