Swazimaa suitsii rehtorien rahanahneutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Swazimaa suitsii rehtorien rahanahneutta

"Ilmainen alakoulu" käy liian kalliiksi oppilaille, kirjoittaa Mantoe Phakathi.

(IPS) -- Perusopetus julistettiin Swazimaassa maksuttomaksi vuonna 2009, mutta moni koulu perii silti oppilailta maksua. Valtio vaatii palauttamaan rahat, joiden epäillään menneen osin korruptioon.

Rehtorien mukaan palautettavaa rahaa ei ole, koska se on käytetty koulujen hankintoihin. Rehtorien yhdistyksen puheenjohtaja Mduzuzi Bhembe pelkää, että maksujen palautus veisi opinahjoja perikatoon.

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa reilun miljoonan asukkaan Swazimaassa toimii 558 peruskoulua. Niiden arvioidaan keränneen vanhemmilta kymmeniätuhansia euroja.

Summat vaihtelevat, mutta lasta kohti voidaan periä yli 50 euroa vuodessa. Se on iso raha maassa, jonka asukkaista yli 60 prosenttia elää alle eurolla päivässä.

Kiistaa kuluista

Valtio tilittää kouluille 47 euroa jokaista viiden ensimmäisen luokan oppilasta kohta. Orpojen tai muuten huono-osaisten lasten kohdalla tuki voi nousta 200 euroon ja jatkuu myös yläkoulussa.

Rehtorien mukaan raha ei kata kuluja.

Opetusministeri Wilson Ntshangase vakuuttaa, että tuki riittää oppimateriaaliin, kouluruokaan ja opettajien palkkoihin.

"Moni lapsi viruu nyt kotona, vaikka valtio on maksanut hänestä, koska vanhemmilla ei ole varaa lisäkuluihin", ministeri valittaa.

Ntshangase syyttää valtion kouluja korruptiosta. Vuodenvaihteessa erotettiin kaksi rehtoria, joita epäillään jopa puolen miljoonan euron kavalluksista.

"Rehtorit eivät toimita meille kuluselvityksiä. He väittävät, että budjetit laaditaan yhdessä vanhempien kanssa, mutta ihmiset eivät tohdi epäillä opettajien näkemyksiä", Ntshangase sanoo.

Joka päivä papuja

Pelastakaa lapset -järjestöä Swazimaassa johtava Dumisani Mnisi kertoo, että jotkut koulut pärjäävät ihan hyvin valtion tuella.

Regina Masukun lapsenlapset käyvät yhtä harvoista kouluista, joka ei peri ylimääräisiä maksuja. "Minulla ei ole mitään valittamista, paitsi että oppilaat syövät joka päivä papuja", hän sanoo.

Hallituksen ryhdistäytyminen ilahduttaa vanhempia.

Kolmen lapsen äiti Thandi Mntshali on helpottunut, jos hänen ei tarvitse enää hakea mikrolainaa ylimääräisiä koulumaksuja varten.

"Aiemmin rehtori uhkasi potkia lapseni koulusta, ellen pysty maksamaan", Mntshali kertoo. Hän elää hedelmien myynnillä ja joutuu pulittamaan koululle 170 euroa vuodessa.

"Se ottaa koville, mutta en halua lasteni jäävän vaille koulutusta, kuten minä."

Motiiveja epäillään

Swazimaata hallitsee itsevaltainen kuningas Mswati III, ja poliittiset puolueet on kielletty. Maassa pidetään kuitenkin tänä vuonna parlamenttivaalit, joten Ntshangasen kurikampanjaa epäillään vaalitempuksi.

"Miksi hän tarttuu maksuihin vasta nyt, vaikka hän on ollut ministerinä vuodesta 2009", eräs rehtori ihmettelee.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia