Suomi jälleen paras paikka olla äiti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomi jälleen paras paikka olla äiti

Yli puolet maailman äitiyskuolemista sattuu hauraissa valtioissa, joita usein kurittavat konfliktit ja luonnonkatastrofit.

Yli puolet maailman äitiyskuolemista sattuu hauraissa valtioissa, joita usein kurittavat konfliktit ja luonnonkatastrofit. Monet niistä kärsivät myös kroonisesta terveydenhuollon kriisistä, käy ilmi Pelastakaa Lasten tuoreesta Maailman äitien tila -raportista.

Vuosittain julkaistava raportti panee maailman maat järjestykseen äitien hyvinvoinnin mukaan. Viime vuoden tapaan Suomi on tilaston kärjessä, vaikka se ei yllä ykköseksi millään indeksin viidestä osa-alueesta. Esimerkiksi oletetussa koulutusajassa Suomi on 8:s.

"On hienoa, että Suomessa huolehditaan hyvin äideistä ja lapsista. Tavoitteena on kuitenkin se, että äidit ja lapset jäisivät henkiin riippumatta siitä, missä he ovat syntyneet", toteaa Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Indeksin viimeisellä sijalla on sisällissodan repimä Somalia, joka ei juuri ole edistynyt äitiyskuolleisuuden vähentämisessä sitten vuoden 2000. Äitiyskuoleman todennäköisyys on maassa yksi 16:sta, kun se Suomessa on yksi 12 200:sta.

Maailmanlaajuisesti äitiyskuoleman riski on raportin mukaan yksi 180:stä. Usein kuolemien taustalla on infrastruktuurin mureneminen sekä hoitovälineiden ja terveystyöntekijöiden puute.

Äitiyskuolemien vähentäminen on myös yksi YK:n vuosituhattavoitteista, mutta se ei ole edennyt toivottua vauhtia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia