Sudanissa taistellaan ulkomaisin asein | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sudanissa taistellaan ulkomaisin asein

Kiina, Yhdysvallat ja Venäjä ovat toimittaneet aseita Sudanin ja Etelä-Sudanin armeijoille, sanoo Amnesty.

Kiina, Yhdysvallat ja Venäjä ovat toimittaneet aseita Sudanin ja Etelä-Sudanin armeijoille, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Aseita tai sotilaskoulutusta on toimitettu sekä Sudanin armeijalle että etelän vapautusarmeijalle SPLA:lle, joka on viime viikonloppuna itsenäistyneen Etelä-Sudanin virallinen armeija.

Järjestö vaatii YK:lta tarkempaa asekuljetusten kontrollia etenkin levottomilla alueilla.

Sudanin Etelä-Kordofanin osavaltiossa viime viikkoina käydyissä taisteluissa on Amnestyn mukaan sodittu osin venäläisin asein, sillä Sudanin ilmavoimat on tehnyt alueella iskuja venäläisvalmisteisilla koneilla. Iskuissa on kuollut ja haavoittunut myös siviilejä.

Myös Kiina on aseistanut Sudanin armeijaa. Vuosina 2008 ja 2009 se myi armeijalle tykistöä yli 23 miljoonan dollarin arvosta ja tankkeja sekä muita taistelukulkuneuvoja lähes 11 miljoonalla dollarilla.

Yhdysvallat puolestaan on toimittanut SPLA:lle vuosittain noin sata miljoonaa dollaria sotilasapua, jonka luonteesta on olemassa hyvin vähän tietoa. Ilmeisesti Yhdysvallat on kouluttanut ainakin SPLA:n sotilaita.

SPLA on käynyt vuoden alusta alkaen kiivaita taisteluita etelän oppositioryhmiä vastaan. Taisteluissa on kuollut satoja siviileitä, ja yli 10 000 ihmistä on joutunut pakenemaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia