Sri Lankan köyhiltä huijataan munuaisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sri Lankan köyhiltä huijataan munuaisia

Mahendra sai munuaisestaan 63 euroa, jotkut eivät penniäkään.

(IPS) -- Johnsoniksi esittäytyvä nuori srilankalaismies sai reilu vuosi sitten omituisen pyynnön. Satunnainen tuttava halusi ostaa häneltä munuaisen ja lupasi maksaa siitä 3 150 euroa.

Talawakelessä saarivaltion köyhällä teentuotantoalueella asuva Johnson oli työtön eikä miettinyt tarjousta pitkään. Pian hän ilmoittautui ohjeiden mukaisesti yksityissairaalaan pääkaupungissa Colombossa.

Johnsonin munuainen todettiin sopivaksi vastaanottajalle, jonka kerrottiin olevan 41-vuotias mies maan pohjoisosista. Välittäjä oli käskenyt Johnsonin sanoa kysyjille, että hän on sukua munuaisen saajalle, mutta hänen mukaansa kukaan ei kysynyt.

Johnson oli sairaalassa useita päiviä leikkauksen jälkeen, ja hänelle tarjottiin kyyti kotiin. Mutta siinä olikin kaikki: luvattuja rahoja ei koskaan tullut tilille, ja välittäjän kerrottiin muuttaneen ulkomaille.

"En saanut munuaisestani penniäkään", Johnson sanoo.

Ojasta allikkoon

Tapaus ei ole harvinainen Sri Lankan köyhillä alueilla. Maan 20 miljoonasta asukkaasta on köyhyysrajan alla vajaat 7 prosenttia, mutta teeplantaaseilla paikoin jopa 30 prosenttia.

Myös Mahendran, 53, joutui huijauksen kohteeksi. Hänelle luvattiin munuaisesta noin 1 000 euroa ja maksettiin lopulta 63 euroa.

Mahendran sanoo epäröineensä elimen myyntiä, "mutta minulla on neljä lasta elätettävänä, joten päätin tehdä sen".

Tulos oli kuitenkin pettymys. Munuaisen menetettyään Mahendra ei jaksa tehdä työtä entiseen malliin, ja kaksi hänen vanhinta poikaansa on joutunut lopettamaan koulunkäynnin.

Talawakelen poliisiasemalla on kuultu huhuja munuaiskaupoista, mutta kukaan ei ole tehnyt virallista valitusta. Laki näet kieltää elinkaupan, ja siihen syyllistyvää uhkaa usean vuoden vankeus.

Valistusta tarvitaan

Paikallinen lääkäri Prabash Karunanayake on saanut asukkailta kyselyjä munuaisen myynnistä. "Viime päivinä olen varoittanut ainakin kolmea ihmistä siihen liittyvistä vaaroista."

Rajendaran, 24, kerjää rautatieasemalla ja kertoo saaneensa useita tarjouksia munuaisestaan. "Toistaiseksi olen torjunut ne, mutta en halua valittaa poliisille, koska kyse on vaarallisista ihmisistä."

Sri Lankan ihmisoikeuskomission entinen johtaja Prathiba Mahanama sanoo, että elinkauppaa pitäisi torjua näkyvillä valistuskampanjoilla.

Lääkäri Karunanayake on samaa mieltä. "Niin kauan kuin ihmiset eivät ole perillä munuaisen luovutuksen terveysriskeistä, se nähdään vain kaupantekona. Ostajat tietävät, että oikealla hinnalla myyjiä löytyy aina."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia