Sosiaaliturva yleistyy kehitysmaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sosiaaliturva yleistyy kehitysmaissa

Alle puolet maailman köyhistä on sosiaaliturvaohjelmien piirissä, mutta määrä nousee kovaa vauhtia, sanoo Maailmanpankki.

Yhä useammassa kehitysmaassa on käytössä erilaisia sosiaaliturvaverkkoja köyhien aseman parantamiseksi. Jo yli 1,9 miljardia ihmistä 136:ssa matalan tulotason ja keskitulotason maassa on nykyisin mukana jonkinlaisessa turvaverkko-ohjelmassa, kertoo Maailmanpankki tuoreessa raportissaan.

Silti yhä noin 55 prosenttia maailman köyhistä, noin 773 miljoonaa ihmistä, ei ole sosiaaliturvan piirissä, raportissa kerrotaan. Afrikassa, jossa iso osa maailman köyhimmistä asuu, turvaverkot kattavat vain kymmenesosan ihmisistä. Kehitys on kuitenkin ollut nopeaa: sosiaaliturvaverkkoja tarjoavien maiden määrä on Afrikassa kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa.

Sosiaaliturvaohjelmiin kuuluu esimerkiksi erilaisia ehdollisia käteissiirtoja köyhimmille, kouluruokaohjelmia ja maksupoistoja. Ehdollisia käteissiirtoja, joihin sisältyy esimerkiksi lapsen koulunkäynnin tai terveystarkastuksen ehto, on tarjolla jo 64 maassa. Vielä vuonna 1997 määrä oli raportin mukaan vain kaksi.

Maailmanpankki ja ILO ottivat kesäkuussa universaalin sosiaaliturvan vuoteen 2030 mennessä. Ne muistuttavat, että sosiaaliturvaohjelmat maksavat hyvin suunniteltuina vain 1,5–1,9 prosenttia bruttokansantuotteesta – vähemmän kuin monet maat käyttävät polttoainetukiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia