Somalimerirosvoille oma tuomioistuin? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Somalimerirosvoille oma tuomioistuin?

Jo 95 prosenttia kaikesta kansainvälisillä vesillä tapahtuvasta merirosvouksesta on somalialaisten tekoa, ilmenee merenkulkualan tilastoista.

Jo 95 prosenttia kaikesta kansainvälisillä vesillä tapahtuvasta merirosvouksesta on somalialaisten tekoa, ilmenee merenkulkualan tilastoista.

Maailmassa joutui viime vuonna merirosvojen panttivangiksi ennätysmäärä eli 1 181 merenkulkijaa. 1 016 tapauksessa vangitsijoina olivat somalialaiset.

Merirosvojen hyökkäyksiä tapahtui 2010 kaikkiaan 445, missä oli kymmenyksen kasvu edellisvuoteen. Laivoja kaapattiin 53, ja 49 tapauksessa piraatit olivat somaleja.

Vajaat 800 somalimerirosvoa on pidätettyinä eri maissa. Valtaosa merellä kiinni otetuista kuitenkin vapautetaan, koska ei ole paikkaa, missä käydä oikeutta heitä vastaan.

YK esittää nyt somalialaisen tuomioistuimen perustamista käsittelemään merirosvousta. Se sijoitettaisiin aluksi levottoman maan rajojen ulkopuolelle Tansanian Arushaan.

YK:n oikeudellisten asioiden erityisneuvonantaja Jack Lang arvioi oikeusistuimen perustamiskuluiksi noin 18 miljoonaa euroa.

Hän pitää lukua maltillisena verrattuna viiteen miljardiin euroon, joka on alhaisin arvio merirosvouksen vuosittain aiheuttamista kuluista.

Rahaa tarvitaan aluksi tuomareiden, syyttäjien, asianajajien ja vanginvartijoiden kouluttamiseen. Maksajiksi toivotaan YK:n ohella Afrikan unionia, Euroopan unionia ja muita kansainvälisiä yhteenliittymiä.

Lukuisat maat ovat lähettäneet sota-aluksiaan partioimaan Intian valtamerelle. Myös suomalainen miinalaiva Pohjanmaa suuntasi tammikuussa alueelle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia