Somalia-kokous keskittyi sotilaallisiin kysymyksiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Somalia-kokous keskittyi sotilaallisiin kysymyksiin

Lontoon konferenssi lupasi Somalialle sotilaallista ja humanitaarista apua, mutta ihmisoikeuksista ei juuri puhuttu.

Kansainvälinen konferenssi Somalian tulevaisuudesta ei ottanut riittävästi huomioon ihmisoikeuskysymyksiä ja uhreja, kritisoivat järjestöt.

Torstaina Lontoossa pidetyssä korkean profiilin konferenssissa oli tarkoitus ratkoa Somalian poliittista kriisiä. Verisestä sisällissodasta kärsivässä maassa ei ole ollut toimivaa hallintoa sitten vuoden 1991.

Kokouksen loppulausumassa Somalialle luvataan muun muassa lisää tukea terrorismin, merirosvouden ja poliittisen epävakauden vastaiseen taisteluun sekä humanitaariseen apuun.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kokouksessa ei otettu riittävästi huomioon Somalian vaikeaa ihmisoikeustilannetta, etenkään lasten kärsimyksiä. Viime aikoina sotilaalliset operaatiot maassa ovat lisääntyneet ja kapinallisia on saatu ajettua ahtaammalle, mutta Amnesty muistuttaa, että operaatiot lisäävät siviilien haavoittuvuutta.

Konferenssin osallistujat ilmoittivat myös tukevansa Somalian nykyisen väliaikaishallinnon hajottamista. Loppulausuman mukaan hallinto pitäisi korvata hallintoelimellä, joka edustaa somaleita laajemmin. Nykyisen väliaikaishallinnon mandaatti päättyy elokuussa.

Avustusjärjestö Oxfam kritisoi kannanottoa liian ennalta saneltuna.

"Odotimme, että konferenssi tarjoaisi toivoa miljoonille kuivuuden ja konfliktin uhreille sekä tukea rauhanprosessille, joka ottaisi mukaan suuren osan Somalian yhteiskuntaa. Sen sijaan saimmekin retoriikkaa somalien inkluusiosta. Uutta perustuslakia ja vaaleja kohti ei voi edetä näin ongelmaisessa maassa ilman laajaa ja inkluusiivista poliittista sitoutumista yhteiskunnan sisällä", totesi Oxfamin johtaja Barbara Stocking Guardianissa.

Kokouksessa oli paikalla edustajia 55 kansainvälisestä instituutiosta ja maasta, muun muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ja Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton sekä Arabiliiton ja Afrikan unionin edustajia. Somalian keski- ja eteläosia vallassaan pitävää al-Shabaab-ryhmää ei ollut kutsuttu, ja BBC:n mukaan liike pitikin kokousta vain uutena yrityksenä kolonisoida Somalia. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia