Siirtyminen Linuxiin kangertaa Kuubassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Siirtyminen Linuxiin kangertaa Kuubassa

Kuuba päätti vuonna 2005 siirtyä käyttämään Linux-pohjaisia vapaan lähdekoodin ohjelmistoja tietokoneissaan. Muutos on kuitenkin edennyt verkkaisesti.

Kuuba päätti vuonna 2005 siirtyä käyttämään Linux-pohjaisia vapaan lähdekoodin ohjelmistoja tietokoneissaan. Muutos on kuitenkin edennyt verkkaisesti.

Valtaosa Kuuban tietokoneista pyörii yhä yhdysvaltalaisen Microsoft-yhtiön Windows-ohjelmien laittomilla kopioilla.

"Muutosta vastustetaan yhä yleisesti", Havannan yliopiston matematiikan ja atk:n professori Yudivián Almeida sanoo.

Vapaiden ohjelmien maksuttomuus ei hänen mukaansa merkitse kuubalaisille mitään, koska kaikki ohjelmat ovat heille käytännössä ilmaisia piraattiversioita. Yhdysvaltain julistaman kauppasaarron vuoksi ohjelmia ei edes voi ostaa laillisesti.

Almeida vetää Linuxin käyttäjäryhmää yliopistolla ja toivoo, että kuubalaiset hyödyntäisivät sen tarjoamia mahdollisuuksia. Käyttäjillä on lupa kehittää vapaita ohjelmia omien tarpeidensa mukaan.

Yhdysvaltalainen vapaiden koodien kehittäjä ja puolestapuhuja Richard Stallman vieraili keväällä Kuubassa ja yllytti saarivaltion asukkaita vaihtamaan Linuxiin.

Kuubalaisen tietoyhteiskuntahankkeen vetäjä Roberto del Puerto ilmoitti jo 2005, että keskushallinto on siirtymässä suomalaisen Linus Torvaldsin vuonna 1991 aloittamaan Linux-käyttöjärjestelmään.

Kuuban it-asioiden apulaisministeri Jorge Luis Perdomo vakuutti kesällä, että vapaan koodin ohjelmistoihin siirtyminen on osa teknologista itsemääräämisoikeutta ja kansallisen turvallisuuden tukipylväs.

Hän myönsi siirtymän vaativan paljon koulutusta. Toistaiseksi GNU/Linuxiin on siirtynyt kokonaan vain Kuuban tullilaitos. Lisäksi sitä hyödyntäviä palvelimia löytyy maan terveydenhuollon sähköiseltä tietoverkolta Infomedilta ja Havannan yliopistolta.

Pahimpia pullonkauloja ovat tiettyjen erikoisongelmien ratkaisemiseen laaditut Windows-pohjaiset ohjelmistosovellutukset ja opetuskäyttöön tarkoitetut multimediatuotteet, Almeida sanoo.

Kommunistinuorten järjestämillä Linux-kursseilla on tähän mennessä koulutettu noin 4 000 henkeä, mitä Almeida pitää hyvänä alkuna. Linux-käyttäjät ovat kuitenkin vielä "sissiliike, jota ei oteta riittävän vakavasti".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia