Senegalissa suitsitaan laitonta siirtolaisuutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Senegalissa suitsitaan laitonta siirtolaisuutta

Hukkumisuutisiin kyllästynyt nainen ryhtyi luomaan nuorille työpaikkoja.

"Toverini Ibrahima Sarr houkutteli minut mukaan ihmissalakuljetukseen", senegalilainen kalastaja Doudou Ndoye kertoo.

"Veneeseen mahtui kerralla 96 matkustajaa, ja perimme maksua 310 – 470 euroa hengeltä", hän jatkaa. Miehet salakuljettivat kalastusveneillään ihmisiä Mauritanian rannikolta Kanariansaarille.

Sarr katosi yhdellä vaarallisista reissuista, ja Ndoye on luopui salakuljetuksesta.

Ndoye asuu Thiaroye-sur-merin kalastajakylässä Senegalin pääkaupungin Dakarin ulkopuolella. Kylästä on kuollut yli 150 nuorta pyrkiessään meren yli, ja heiltä jäi kotiin 88 lasta, naisten perustama laitonta siirtolaisuutta vastustava Coflec-järjestö laskee

Espanjassa on pidätetty 374 alaikäistä Thiaroye-sur-merin asukasta, ja kylään on palautettu 210 nuorta Euroopasta tai välietapeista, kuten Kap Verdestä ja Marokosta.

Tarpeeksi hautajaisia

"Minulta on kadonnut seitsemän serkkua merellä. Toinen mokoma naapurustoni nuoria on kuollut siellä, ja Marokon rannikkovartiosto on palauttanut kaksi kotiin", Ndoye kertoo.

Samassa kylässä asuva Yayi Bayam Diouf sai viisi vuotta sitten tarpeekseen merellä menehtyneiden nuorten hautajaisista.

"Päätin koota yhteen naiset, jotka olivat menettäneet puolison, pojan tai veljen meren syliin. Yhdessä voisimme vastustaa tätä kirousta, joka houkuttelee nuoria lähtemään paremman elämän etsintään", Diouf kertoo.

Hänen perustamansa Coflec-yhdistys torjuu laitonta siirtolaisuutta matkan riskeistä kertovilla valistuskampanjoilla ja luomalla työtilaisuuksia, jotka kannustavat nuoria jäämään kotikylään.

Kauppa käy

Coflecissa on nyt 375 jäsentä, ja osuuskunta pyörittää monituisia elinkeinohankkeita. Maissista, hirssistä ja mustasilmäpavuista valmistetaan couscousia, kalaa ja mereneläviä kuivataan ja savustetaan.

Osuuskunta valmistaa lisäksi mehuja ja saippuaa, ja sen tuotteita myydään Senegalin ja naapurimaiden ohella Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Myynti on noin 55 000 euroa vuodessa.

Osa tuotosta jaetaan mikroluottoina jäsenille ja Euroopasta karkotetuille paluumuuttajille.

Coflec on myös hankkinut kaksi kalastusvenettä tarkoituksenaan houkutella 50 ihmissalakuljettajaa laillisiin töihin. Järjestö on saanut tukea ranskalaiselta Beneteau-säätiöltä ja lainaa Espanjan kehitysapuvirastolta, Diouf selvittää.

Lisää uusi kommentti