Selvitys: EU:n kemikaalivirasto ruokkii "salaisuuksien kulttuuria" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: EU:n kemikaalivirasto ruokkii "salaisuuksien kulttuuria"

Ympäristöjärjestöt syyttävät Helsingissä sijaitsevaa virastoa teollisuuden painostukselle taipumisesta.

Euroopan ympäristöjärjestöjen katto-organisaatio EEB:n ja britannialaisen ClientEarthin mukaan Helsingissä sijaitseva EU:n kemikaalivirasto ECHA:n toiminta on vesittänyt EU:n kemikaaliturvallisuutta valvovan sopimuksen.

Järjestöjen tekemän selvityksen mukaan viraston toiminnalle on ollut ilmeistä taipuminen kemianteollisuuden painostukseen. Virastolle tehdyn tarkastuksen mukaan EHCA on hyväksynyt kemikaalien valmistajien toimittamia puutteellisia rekisteröintiasiakirjoja ja jättänyt vaatimatta asianmukaisia asiakirjoja teollisuuden edustajilta, järjestöt sanovat.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kemikaaliturvallisuuden valvonta on verhottu salaisuuksien kulttuurilla ja näin jäänyt puuttelliseksi EU:ssa, järjestöt sanovat. 

Kemikaalivirasto on kiistänyt järjestöjen syytteet valvonnan puutteista. Virasto on aiemmin myöntänyt, että jotkut valmistajat ovat yrittäneet käyttää hyväkseen rekisteröintiä. Kemikaaliviraston johtaja Geert Dancet on kuitenkin vakuuttanut, että tällaiseen toimintaan puututaan aina.

Reilu vuosi sitten ympäristöjärjestöt haastoivat EU:n kemikaaliviraston oikeuteen, koska se oli kieltäytynyt julkaisemasta mahdollisesti ihmisten terveydelle vaarallisia kemikaaleja tuottavien tehtaiden tietoja. Kemikaaleja myyvien yritysten on rekisteröitävä käyttämänsä aineet kemikaalivirastossa ja virasto julkaisee tiedot aineiden myrkyllisyydestä nettisivuillaan.

Euroopan komission on antamassa lokakuun aikana lausunnon Kemikaaliviraston sännösten toteutumisesta. Sillä on myös lausunnon pohjalta mahdollista esittää tiukennuksia valvontaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia