Seksistä puhuminen lisäsi lasten turvallisuutta Ugandassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Seksistä puhuminen lisäsi lasten turvallisuutta Ugandassa

Avoin puhe seksistä lasten, opettajien ja vanhempien kanssa on tuonut tuloksia Ugandassa, Johanna Latvala kirjoittaa.

Pitkään Ugandan kouluterveydenhuollossa työskennellyt sairaanhoitaja ja terveystieteen maisteri Catherine Othieno järkyttyi saatuaan tietää, että 85 prosenttia 10–14 -vuotiaista oli harrastanut seksiä, Johanna Latvala kirjoittaa global.finland.fi-verkkosivustolla. Järkytystä seurasi halu toimia.

Othieno perusti COFCAWE-kansalaisjärjestön, joka on panostanut lasten seksuaaliterveyteen Wakison läänissä eteläisessä Ugandassa.

Koululaisille järjestettiin työpajoja, joissa he saivat kertoa elämästään ja ongelmistaan niin kotona, koulussa kuin yhteisössä. "Lasten kertoman perusteella lähdimme sitten etsimään ongelmille ratkaisuja erikseen vanhemmille, opettajille ja yhteisön johtajille järjestetyissä työpajoissa", Othieno kertoo.

Othienon mukaan työpajojen ensimmäiset päivät olivat kamalia, mutta viikon kuluttua asenteet olivat muuttuneet. ”Sekä tytöt että pojat oivalsivat, ettei heidän ole pakko aloittaa seksielämää liian varhain eikä heillä ole oikeutta pakottaa ketään seksiin. Lapset kertoivat myös, mistä asioista he halusivat kuulla vanhemmiltaan”, Othieno kuvaa saavutettuja tuloksia.

Tulokset ovat vakuuttavia. Kun aikaisemmin alle puolet lapsista kykeni kieltäytymään seksistä, heidän osuutensa nousi koulutuksen avulla 93 prosenttiin. Seksiin pakotettujen lasten määrä puolestaan laski 35 viiteen prosenttiin ja raskauden vuoksi koulunsa keskeyttäneiden osuus putosi yhteen kolmasosaan aiemmasta tasosta.

Solidaarisuus on mukana tukemassa ugandalaisjärjestöä ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyövaroista 292 000 eurolla vuosina 2011–2014. Myös järjestön maakoordinaattori Riitta Kujala on myös tyytyväinen  toimintaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia