Saudi-Arabian naisille luvataan äänioikeutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saudi-Arabian naisille luvataan äänioikeutta

Saudi-Arabian kuningas on luvannut maan naisille äänioikeuden, mutta monet naisten oikeudet jäävät edelleen toteutumatta, sanovat järjestöt.

Saudi Arabian kuningas Abdullah ibn Abdilaziz Al Sa’ud on luvannut antaa maan naisille äänioikeuden kunnallisvaaleissa. Lisäksi he voivat tulevaisuudessa olla täysivaltaisia neuvoa-antavan Shura-neuvoston jäseniä.

Human Rights Watch kiittää näitä kauan odotettuja uudistuksia, mutta huomauttaa, että maahan jää vielä paljon naisia sortavia lakeja. Saudi-Arabiassa naiset eivät voi tehdä päätöksiä itseään koskevissa asioissa ilman lupaa perheen mieheltä, eivätkä he saa lupaa ajaa maassa autoa.

"Toivomme, että kuningas Abdullahin ilmoitus on ensimmäinen askel siinä, että Saudi-Arabian naiset saavat samat oikeudet, joita muut naiset maailmalla pitävät itsestään selvinä", sanoo järjestön Lähi-idän johtaja Sarah Leah Whitson.

Jo vuonna 2005 maan ensimmäisten kunnallisvaalien jälkeen naisten lupailtiin voivan osallistua seuraaviin, mutta päätös venyi vuoteen 2011, kertoo HRW. Nytkin äänioikeus lykkäytyy sen verran, että naiset voivat osallistua vasta vuoden 2015 vaaleihin.

Kunnallisvaaleissa puolet edustajista valitaan vaaleilla, puolet valitsee hallitus. Valtuustojen valtaoikeudet ovat vähäiset ja jokseenkin epäselvät.

Shura-neuvostossa naiset ovat ennen saaneet toimia neuvonantajina, mutta nyt he saavat myös äänioikeuden neuvostossa. Neuvostolla ei kuitenkaan ole poliittista valtaa, vaan sen jäsenet voivat vain kommentoida lakeja ja tehdä kysymyksiä ministereille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia